Алексић: Нове снаге би унијеле свјежину

Црногорска власт не жели никакву примјену европских прописа у пракси, јер жели да сачува монополе. Тако је и са правосуђем и остваривањем владавине права, каже посланик Нове српске демократије Будимир Aлексић.
Он нема дилему да је немогуће за годину дана испунити све што Европска комисија тражи од Црне Горе када је у питању владавина права и деполитизација правосудног система.
- Зна се ко је на функцијама, како ко ради, тако је годинама, и не знам шта би се то могло значајније промијенити у наредних 12 мјесеци. A очекивати од ове власти да направи неки радикални заокрет, по мени, исто је као очекивати да ћете мишјом запрегом моћи доћи на Мјесец - примјећује Aлексић у изјави за "Дан".
Измјене модела избора судија и тужилаца, и уклањање политичког утицаја на њихов рад, трећи је услов да Европска комисија предложи Црној Гори датум да она почне преговоре о приступу са ЕУ. Уставом је дефинисана организација правосуђа, и познати су принципи на којима почива. Због постојећег система, могуће је да предсједник Врховног суда буде и на челу Судског савјета, затим на челу Трочлане комисије која предлаже судије, и истовремено да управља радом Сталне конференције судија која предлаже кадровска рјешења за судије и за Судски савјет. Такође, намеће се и питање како разбити непотизам у врху судског система. Док је Мираш Радовић, функционер ДПС-а, министар правде, његова јетрва, Стојанка Радовић је тужилац. Брат Стојанке Радовић, Драгиша Балетић, судија је основног суда у Подгорици.
Aлексић сматра да је још један примјер илустративан - тужилац Вељко Рутовић брат је Радојке Рутовић, директора РТЦГ, и Жељка Рутовића, помоћника министра културе за медије.
- Зна се да се ради о члановима ДПС-а, и то је добро познато. Овај један примјер нам ваљано показује да је немогуће за само годину разбити те мреже, и правосудни систем ускладити са европским стандардима. Биће потребна промјена власти, јер само нове снаге могу унијети свјежину - казао је Aлексић.

 

 


(ДАН, 27. 11. 2010.)




Датум: 27.11.2010
Close
Close