Ђукановић: Организовани криминал финансира власт

Локалне самоуправе дугују општинским одборима Нове српске демократије (НОВA) преко 70 хиљада ЕУР, што знатно отежава њихово функционисање, казао је предсједник Извршног одбора те партије, Милутин Ђукановић.
,,Принуђени смо да трошкове сведемо на најмању могућу мјеру, а о неким значајним политичким акцијама на терену тешко је уопште и говорити”, казао је Ђукановић агенцији МИНA.
Он је подсјетио да је у посљедње четири године одржано пет избора, укључујући и референдум.
“Посматрајући само цијене медијских услуга, не рачунајући остале трошкове, постаје јасно да опозиционе политичке странке не могу из редовних извора да подмирују настале трошкове”, рекао је Ђукановић.
Он је казао да су опозиционе странке принуђене да се задужују кредитно или узимањем позајмица.
“Из постојећих средстава врло тешко опозиционе странке могу ангажовати специјалисте из разних области како би се на још квалитетнији начин представили цјелокупној јавности и понудили решења за нагомилане проблеме у нашем друштву”.
Ђукановић тврди да владајуће странке немају тих проблема, јер иза њих “стоји комплетан државни апарат, који је спреман да разним реторичким егзибицијама брани све промашаје актуелне власти”.
“Новац организованог криминала је главни извор финансирања изборних процеса владајућих странака, и док год носиоци одређених изборних листи, криминалце сматрају добрим момцима нема и не може бити поштене изборне утакмице”, додао је он.
Ђукановић сматра да Закон о финансирању политичких странака даје довољно простора за контролу финансија, али и да ће свако унапређење контроле имати подршку НОВA-е. Он је казао да је неопходно дефинисати све обрасце за подношење извјештаја.
“Није у реду предавати завршни рачун за политичке странке на обрасцу за невладине организације. Обрасци за имовину нијесу дефинисани. Једини прописани образац је онај који се односи на изборну кампању”.
Ђукановић сматра да је неопходно законом прецизно дефинисати овлашћења Државне изборне комисије (ДИК) и осталих државних органа приликом контроле финансијског пословања политичких странака.
“Као примјер контроле трошкова и добар показатељ непристрасног понашања Јавног сервиса, представљала би информација о закупљеном времену странака у политичком маркетингу, као и информација колико су износиле фактуре Јавног сервиса према свакој политичкој странци”, навео је он.
Према његовим ријечима, поређење пријављених рачуна и закупљеног простора дало би јасну слику колико су у Црној Гори равноправни услови за изборну утакмицу за све политичке странке.
“ДИК је неопходно професионализовати, јер како је сад организована, може само да прати ток гласања. Неопходно је при ДИК-у основати службе које ће детаљније пратити приходе и расходе политичких странака, и те службе би уједно вршиле и ревизију завршних рачуна политичких странака”, закључио је Ђукановић.

 


(Агенција МИНА, 27. 11. 2010.)
Датум: 27.11.2010
Close
Close