Ђукановић: Систем јавне управе политизован

Предсједник Извршног одбора Нове српске демократије Милутин Ђукановић каже да је политизација система јавне управе стратешки пројекат ДПС-а, ради добијања гласова за опстанак на власти. По његовој оцјени, режим у Црној Гори не може извршити радикалну реформу државне управе.
- Нико им није бранио и досад да то ураде, па нијесу. Исту причу слушамо већ ево десет година, када свако у Црној Гори зна да је политичка подобност малтене главни предуслов да би неко обављао свој посао. Из тога произилазе ставови ЕУ да овдје нема административних капацитета, као и да нам је високополитизована државна администрација. Садашња власт није у стању да направи искорак, а то морају да изврше само нове снаге - рекао је Ђукановић.
Функционер Нове каже да је ЕУ поставила задатак демократизације друштва, професионализације јавне управе, која, додаје, треба да буде састављена од експерата а не партијских активиста ДПС-а.
- Свједоци смо да су у државним органима и јединицама локалне самоуправе људе запошљавали малтене без икаквих критеријума, сем политичких. Владајућа елита ће опет покушати да изигра ЕУ тако што ће тражити доношење разних закона или других аката, и то представљати као испуњење захтјева ЕУ. Aли, ако је то и некада било довољно, више неће, сада је потребна примјена - казао је Ђукановић.

 

 


(ДАН, 26. 11. 2010.)
Датум: 26.11.2010
Close
Close