Алексић: Илузорно је очекивати да ова власт примјењује европске стандарде

Црна Гора је ратификовала 76 конвенција и других уговора Савјета Европе, од укупно 210, саопштено је из највеће паневропске организације, чији је наша држава дио од маја 2007. године. Скоро трећина докумената Савјета Европе, који су потврђени у Црној Гори односе се на безбједност, заштиту животне средине, борбу против корупције и очување културног насљеђа. Међутим, засад у Црној Гори још нијесу ратификоване неке друге конвенције, попут Конвенције Савјета Европе о трансферу осуђених лица, али и помоћи у кривичним стварима. С друге стране, Црна Гора је ратификовала Конвенцију СЕ о екстрадицији, али и за надокнаду жртвама насилних злочина, као и конвенцију о спречавању мучења и деградирајућег опхођења. Док је министар правде и функционер ДПС-а Мираш Радовић недавно казао да је задовољан односима са Савјетом Европе, и бројем ратификованих конвенција, из црногорске опозиције тврде да се ради о још једном промашају владајуће структуре у Црној Гори.
Посланик Нове српске демократије Будимир Aлексић истиче у изјави за "Дан" да још нијесу потврђене неке значајне конвенције из области владавине права, да би се заокружио систем за примјену међународних стандарда. Aлексић наглашава да све и да се нека конвенција ратификује, није сасвим јасно да ли се она заиста примјењује у пракси, што је, оцјењује он, од кључног значаја.
- Пошто нема начина да се утврди да ли је нека конвенција заживјела, што је случај и са усвојеним законом онда се поставља питање сврсисходности самог чина потврде неке конвенције у овој држави. Прије свега, дио државне политике, нажалост, јесте да се омогући организованом криминалу да ради несметано, да се омогући шверц, а да државни органи глуме пред Европом да нешто тобож раде да Црна Гора буде земља владавине права. То, међутим, са оваквим режимом, није изводљиво. Овај систем се не мијења већ 60 година, и илузорно је од њега очекивати да примијени европске стандарде - рекао је Aлексић.
Наглашава да је за непуне четири године од када је Црна Гора дио Савјета Европе, ратификовано мало конвенција, и да је требало да тај број буде већи.
Да је ово значајно питање и за Савјет Европе, потврђује нам и мониторинг анализа Парламентарне скупштине СЕ за ову годину, у којој се наводи да Црна Гора треба да појача напоре и ратификује преостале конвенције. Између осталог, упркос реализованим ратификацијама једног броја конвенција, СЕ упозорава на њихову примјену.
Савјет Европе је затражио од црногорске власти да уложи напор ради усклађивања са Уставом изборног законодавства, али и да побољша законодавство у вези са положајем политичких организација, правосуђе и тужилаштво, посебно када је у питању обука судија о пракси Европског суда за људска права. Упркос ратификовању низа конвенција, Савјет Европе је од власти тражио да настави са радом на побољшању положаја избјеглица и расељених лица тако што ће отклонити дискриминаторске одредбе у области радног законодавства, образовања, приступа својинским правима и приступа држављанству и здравственим услугама.

 

 

М.В.

 

 


Нијесу осудили злочине, неће ни мафију

 

 


Какав је однос врха власти према међународним документима, по оцјени Будимира Aлексића, најбоље показује Резолуција Парламентарне скупштyне Савјета Европе о осуди злочина комунистичких режима. Он подсјећа да је ДПС, владајућа партија у Црној Гори, судски признати насљедник Савеза комуниста.
- То само показује колика је самовоља ове власти, и чињеница да не дозвољавају да имају дисконтинуитет са комуниустичким режимом. Нека што нијесу хтјели да нам дозволе да се о томе расправља на пленуму, него нијесу дозволили ни да то дође на дневни ред. Како су поступали према осуди злочина комунистичког режима, тако поступају и према документима који се односе на борбу против мафије и корупције. Ова власт, која дискриминише читаве народе, једноставно не умије другачије - указао је Aлексић.

 

 


(ДАН, 22. 11. 2010.)
Датум: 22.11.2010
Close
Close