Ђукановић: Непотизам оковао Црну Гору

Нова српска демократија оцјењује да актуелна власт не показује ни најмању жељу да се избори са негативним навикама које директно угрожавају европски пут Црне Горе и успостављање демократских норми. Међу тим навикама, које су одавно прешле у тежак проблем, значајно мјесто заузима непотизам, који Црну Гору поодавно држи оковану у рођачким и кумовским везама.
Најновији доказ да је власт дубоко огрезла у овај, прије свега, морални проблем је и постављање Нова Радовића за директора Пореске управе. За неупућене, господин Радовић је рођени брат министра правде Мираша Радовића и супруг Стојанке Радовић, замјенице врховног државног тужиоца. Нова Радовића је на мјесто директора Пореске управе поставила Влада Црне Горе, што значи да је за њега гласао и његов рођени брат Мираш. Можда ове информације и не представљају нешто што би нарочито узнемирило морално учмалу и корупцијом оптерећену Владу Црне Горе и оне који је у Парламенту подржавају, али ће ови подаци бити од користи грађанима Црне Горе, нарочито онима који једва састављају крај с крајем. Фамилија Радовић није једина која је овако ,,распоређена’’ на више функција, али свакако да је постала симбол непотизма. Кад су већ тако способни, поменути Радовићи су се могли удружити и створити неку нову вриједност, кроз, напримјер, отварање породичне фирме од које би и држава, наплатом пореза, имала користи, а овако су сви непогрешиво накачени на буџет. Оно што је забрињавајуће је да и подмладак ових породица тек заузима веома важна мјеста у државној администрацији, и као у некој феудалној држави припремају се да наслиједе своје родитеље, наравно уз ново качење на буџет.
У Црној Гори сигурно постоји велики број способних правника или економиста, који, међутим, не могу доћи до изражаја од разних рођака који су кроз партијску послушност, националну и вјерску подобност, угурали своје прсте у све институције система, од Владе, судства и правосуђа до државних служби или Универзитета. То је, уствари, та хоботница која је толико пустила пипке и не дозвољава Црној Гори да изађе из зачараног партијско – мафијашког круга, због чега је, између осталог, жестоко критикована од стране Европске комисије.
Оваквој кадровској политици се смије и Европа, али њу директно осмишљава и одобрава премијер Ћукановић и тако под контролом држи читаву послушничку структуру, од највиших до најнижих грана власти. Због тога се Црна Гора налази пред непрелазном препреком у процесу европских интеграција, а ту препреку може прескочити једино нова власт, неоптерећена криминалом, корупцијом и непотизмом.

 Милутин Ћукановић, предсједник ИО Нове српске демократије
 
Датум: 16.11.2010
Close
Close