Лабудовић: Одбор у процјепу између пословничке и уставне обавезе

Скупштина Црне Горе још није Уставном суду одговорила поводом иницијативе за оцјену уставности Општег закона о образовању и Закона о попису становништва, јер Одбор за уставна питања и законодавство није припремио предлоге тих аката. Пленарна сједница на којој је то било на дневном реду, са изузетком гласања о амандманима и законима, завршена је, тако да одговора, које Уставни суд чека како би одлучивао по иницијативама, највјероватније неће ни бити, бар до наредног засиједања.
Замјеник предсједника Одбора за уставна питања и законодавство, посланик Нове српске демократије Емило Лабудовић, саопштио је да се то тијело нашло ,,у својеврсном процјепу између пословничке и уставне обавезе да одговори на замолницу Уставног суда и прокоментарише захтјеве подносилаца предлога за оцјену уставности аката и политичке блокаде да се то уради''.
-И тада се радило не о оцјени стварне уставности закона, већ о надмоћи политичке већине над мањином. Зато је предсједник Одбора Џавид Шабовић предложио да обје политичке стране изнесу своје ставове и да се до одговора Скупштине највјероватније дође на исти начин како су поменути закони и усвојени - политичким надгласавањем и мајоризацијом оних који сматрају да одредбе или закони у цјелини нијесу уставни, казао је Лабудовић.
Сматра да се не ради о стручном погледу на уставност оспорених аката, већ о политичком ставу да су априори уставни. Подсјећа да је предлагао да Одбор не губи вријеме и да се не улази у посао који је већ обављен и у којем је доминирала политичка воља већине.
Уважавајући чињеницу да мишљење Скупштине ионако не обавезује Уставни суд, предлагао сам да одлуку препустимо тој инстанци. Шта ће на крају бити, не зна се. Нова српска демократија је у међувремену, када је ријеч о оспореној одредби Општег закона о образовању, доставила своје виђење, које је садржано и у иницијативи за оцјену уставности. Чекљамо да видимо како ће се ствари расплести до краја. Колико видим, то се покушава прећутати како би се одлучивање оставило Уставном суду, закључио је Лабудовић.
Нова српска демократија је уставност Општег закона о образовању тражила због норми којима се српски језик избацује из образовног система.
 

 (ДАН, 15. 11. 2010.)
 
Датум: 15.11.2010
Close
Close