Булајић: ДПС и СДП заборавили на социјалдемократију

Владајуће партије у Црној Гори по имену и програмским опредјељењима у политичкој теорији сврставају се у странке социјалдемократске оријентације. У пракси, како тврди опозиција, а што показује и фактичко стање у друштву, Демократска партија социјалиста и Социјалдемократска партија далеко су од основних начела социјалдемократије.
Потпредсједник Нове српске демократије Страхиња Булајић казао је да су ДПС и СДП по дефиницији странке лијеве оријентације. - Црна Гора је, макар тако пише у Уставу, држава социјалне правде. Имајући то у виду, основни правци дјеловања двије владајуће партије требало би да иду у том правцу. То подразумијева бригу о свим социјалним категоријама становништва. Социјалдемократско опредјељење значи бригу о радницима, пензионерима и свему што подразумијева та социјална димензија-казао је он.
У пракси, судећи по досадашњем дјеловању ДПС-а и СДП-а, по Булајићевој оцјени, на политичкој, економској и укупној друштвеној сцени од свега тога нема ништа.
- У Црној Гори је 12 одсто становништва испод границе сиромаштва. Имамо свакодневна отпуштања радника, а свједоци смо и бројних радничких штрајкова. Дакле, од уставног прокламовања Црне Горе као државе социјалне правде нема ништа, као ни од ДПС-а и СДП-а као лијево оријентисаних социјалдемократских партија - категоричан је функционер Нове. Умјесто тога, како је казао, ДПС и СДП су се приклониле неолибералном концепту, који и даље форсирају иако је доживио фијаско, штитећи одређене приватне интересе.
Булајић истиче да је очигледно да ДПС и СДП не испуњавају основне задатке због којих су формиране као социјалдемократске странке. Упркос томе, како је додао, оне и даље побјеђују на изборима.
- Јасно је каква је економска и социјална ситуација у Црној Гори, чију власт конституишу двије формално социјалдемократске партије. Упркос томе, рејтинг ДПС-а и СДП-а и даље расте, што је потпуни парадокс - закључио је Булајић.

 

 

 

(ДАН, 07. 11. 2010.)
Датум: 07.11.2010
Close
Close