Булајић: Плаћање ПДВ-а на комплетан износ рачуна за струју је проблематично

Предсједник економског савјета Нове српске демократије Страхиња Булајић подвукао је да губитке струје на мрежи ниједна држава није успјела у потпуности неутралисати.
- За разлику од губитака на преносној мрежи који се могу сматрати фиксним, губици на дистрибутивној представљају велики проблем и ту се свашта дешава. На примјер, кад се из било ког разлога догоди да вам се бројило не очита један мјесец, то се редовно обрачунава у комерцијалне губитке. Прије неколико година РAЕ је најавила да ће се ићи на 12 одсто губитака на дистрибутивној мрежи, који се и сад обрачунавају на 18 процената. То је заиста превише, имајући у виду да многе земље као прихватљиве рачунају губитке испод 10 одсто на дистрибутивној и највише два одсто на преносној мрежи - оцијенио је Булајић. Нагласио је "нарочито проблематичним" наметање обавезе плаћања ПДВ-а на комплетан износ рачуна.
- Регулатору очигледно није спорно што не само да плаћамо губитке, него и порез на те ставке. Зашто плаћати 17 одсто пореза на 18 одсто губитака? То је нечувено и мислим да би неко удружење за заштиту потрошача лагано добило судски процес кад би покренуло то питање - казао је Булајић, истичући да би требало испитати на основу чега је A2A, у уговору о куповини 43,7 одсто капитала ЕПЦГ, "пројектовала 300 милиона еура чисте добити, кад цијену струје утврђује регулатор".
Наплаћивање крадене струје и губитака ЕПЦГ потрошачима доспјело је у жижу јавности почетком ове године, откад су на рачунима прецизно наведене ставке које улазе у обрачун "преко" потрошње. Штампани медији су непосредно након успостављања те праксе били "затрпани" жалбама грађана на превисоке рачуне за струју, иако је цијена киловата пала у односу на прошлу годину. Скупштина је у петак требало да се изјасни о годишњем извјештају РAЕ о стању у енергетском сектору, чије неусвајање по аутоматизму подразумијева смјену чланова одбора агенције, захваљујући амандманима СДП-а и ПзП-а на нови Закон о енергетици. Током четворосатне начелне расправе о извјештају РAЕ у четвртак постало је јасно да ће само ДПС подржати усвајање изјештаја, а да ће СДП, Нова и ПзП гласати против. То значи да је судбина челника агенције у рукама СНП-а, чији су посланици на матичном одбору подржали извјештај, али су у четвртак најавили да ће гласати "у складу са интересом грађана".

 

 


(ДАН, 07. 11. 2010.)
Датум: 07.11.2010
Close
Close