Радуновић: Црногорска дипломатија без курса

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић сматра да Црна Гора нема прецизно дефинисане приоритете у спољној политици.Посебно се осврнуо на питања односа Црне Горе према Србији, НАТО-у и Русији.
-Црногорска дипломатија већ дуже вријеме показује да нема потпуно изграђен став о томе како треба да изграђује односе са Русијом. Званична Црна Гора је свјесна да уласком у НАТО и пропагирањем Алијансе као војног савеза дефинитивно, наравно у мањој мјери с обзиром на своју моћ, угрожава националне интересе Русије, нашег историјског савезника.Међутим, због повезаности црногорског политичког врхау економском смислу са руским инвеститорима, и то врло често сумњивим, морају да изнађу формулу да задрже добре односе са овом једном од најмоћнијих држава на свијету, оцијенио је он.
То, како каже, постаје у неку руку смијешно, јер ,,јесу за НАТО против којега је Русија, али јесу и за Русију''. Слична ситуација је, тврди функционер НОВЕ, и по питању односа са Србијом.
-Наводно, јесу за добре односе Подгорице и Београда а признали су лажну државу Косово, што је највећа рак-рана Србије. И то доказује доста неозбиљну спољну политику коју води актуелни режим. Морају се одредити спољнополитички приоритети, како би се знало којим курсем црногорски брод плови кроз међународне воде, закључио је Радуновић.
 

 (ДАН, 05. 11. 2010.)

 
Датум: 05.11.2010
Close
Close