Девета - посебна сједница првог редовног засиједања - 16.06.2010.

БУДИМИР АЛЕКСИЋ:
Моје питање уваженој Влади гласи овако:
Да ли Влада има податке о томе колико је господин Таксин Шинаватра, бивши тајландски премијер а данас држављанин Црне Горе, до сада инвестирао у Црну Гору и колико је тим инвестицијама отворено нових радних мјеста?
Наиме, као што сви знамо, господин Шинаватра је добио црногорско држављанство, како смо од господина Маровића чули, по члану 12 Закона о црногорском држављанству. Њему је, наиме, уручен црногорски биометријски пасош почетком 2009.године. Након што је уредно прошао прописану процедуру у подручној подгоричкој јединици Министарства унутрашњих послова, тако макар кажу добро упућени извори, одмах након божићних празника прошле године Шинаватри је пасош и рјешење о пријему у црногорско држављанство уручио тадашњи министар унутрашњих послова господин Јусуф Каламперовић на свечаности у свом кабинету у присуству најближих сарадника.
Дакле, Шинаватра је несумњиво важан човјек за ову земљу чим је тако третиран у погледу додјељивања црногорског држављанства. На тој свечаности,пише један овдашњи дневни лист, Шинаватра је захвалио Влади Црне Горе, а потом великодушно позвао све присутне да га, кад год пожеле, посјете у Дубаију о његовом трошку и понудио кључеве своје виле. Прилику да се сликају са Шинаватром искористили су, наводно, сви који су присуствовали свечаној додјели држављанства.
Шинаватри је Министарство додијелило држављанство и пасош позивајући се на посебан значај за државни, научни, привредни, културни, економски спортски и други интерес. Колико ја знам, власти још нијесу саопштиле ко је дао мишљење да је тај посебан интерес Црне Горе да Шинаватра добије држављанство. Правни стручњаци сматрају да државни интерес утврђује Влада. Отуда, логично, и ово моје питање Владе и ово образложење.
Господин Шинаватра је, да и то кажемо због гледалаца, познати тајкун осуђен у својој земљи за дјела корупције и осумњичен за масовна убиства, збачен са власти 2006.године. Вјерује се да је милијардер упркос томе што му је суд замрзао имовину на Тајланду вриједну 1.400.000.000 евра. Недавно су надлежни судови у Тајланду одобрили налог за његово хапшење због кривичних дјела тероризма, напада на уставни поредак и подривање државног система. Сад се поставља питање који је то национални и државни интерес да се таквом човјеку додијели држављанство. Претпостављам да је у питању велики, огромни економски интерес, и моје је питање тако интонирано. Дакле, ја не сумњам да је он овдје инвестирао, тако да ја не питам је ли инвестирао, него колико је инвестирао у Црну Гору и колико је по том основу отворио радних мјеста.
...
 
БУДИМИР АЛЕКСИЋ:
Господине предсједавајући, високи саборе или високи доме, господине министре, поштовани грађани.
Моје посланичко питање гласи:
Да ли ће и када ће, приликом запошљавања у области просвјете, почети да се примјењују критеријуми стручности, умјесто критеријума морално политичке подобности који се нарочито стриктно примјењују при постављању кадрова на руководећа радна мјеста?
Подстицај да поставим ово посланичко питање лежи у чињеници да од одређивања приправничког стажа па до директорских функција у основним и средњим школама и предшколским установама, услов је чланство у владајућим странкама или оно што се некад за вријеме једнопартијског система поштено говорило морално политичка подобност. То је једини критеријум, да би сте добили радно мјесто у просвјети. А то је господине министре, сложићете се одлика парекселанс тоталитарних режима. То није европски стандард. А ваша власт се декларативно залаже и опредијељена је за концепт грађанског друштва, односно друштва једнаких шанси за све грађане. Тај концепт подразумијева да сваки грађанин, без обзира на националну и партијску припадност, мора имати могућност да дође до посла, ако је за тај посао квалификован.
У Црној Гори на жалост и поред декларативне опредијељености власти за концепте изградње грађанске и демократске државе, на дјелу је стварање партијске државе у којој је припадност владајућим странкама услов да би грађани добили било какав посао у органима државне управе, а нарочито ако су у питању нека руководећа радна мјеста. Тако имамо ситуацију да су сви директори основних и средњих школа чланови ДПС-а и СДП-а. Дакле, партијски послушници а не стручњаци. То новине констатују, дакле, радна мјеста за партијске послушнике. Што би народ рекао "ћићера истина”, један кроз један, сви знамо да је то тако и сви знамо да је то нездраво и сви знамо да је то одлика тоталитарних друштава. Примјера има колико хоћете, ја сам вама доставио у писаној форми читаву документацију везану за случај једне основне школе, гдје је протјеран директор, стручњак, магистар који се бави научно истраживачким радом, а на његово мјесто је дошла особа која је преписала, плагирала или на српском језику покрала туђи рад, одбранила га као свој, па то било поништено, па јој годину дана било забрањено да излази на одбрану дипломскога, и та особа као таква постављена на директорско мјесто. Примјера има наравно више, али у сваком случају мислим да је то нездрава атмосфера и баш ме занима шта ћете Ви предузети по том питању, да се та аномалија ....(Прекид).
...
 
БУДИМИР АЛЕКСИЋ:
Ви тврдите да су знање и стручност основни критеријуми. Када је то већ тако, можете ли нам навести макар два примјера у Црној Гори, два директора основних или средњих школа који су припадници опозиционих партија, рецимо у Зети или Пиви, гдје је на власти Социјалистичка народна партија? Чини ли се вама нормалним или се ви можда шалите? Ви сте човјек духа, склони шали. Ја вас сагледавам као једну врло позитивну личност која исијава позитивну енергију. Такви сте били и као потпредсједник Скупштине, и онда се ви, вјероватно, шалите, и то прихватам. Озбиљно тврдим да није нормално да у једној општини, у којој је владајућа партија на нивоу земље ДПС и СДП, маргиналне странке на простору Пиве и Плужина а, сви директори главних школа у граду и подручних одјељења по селима чланови, активисти, агитатори Демократске партије социјалиста и гласају вас и ви тамо нешто имате и то су они. Због тога што гласају вас директори су школа. Да нијесу директори, не би вас ни они гласали. Да ли је нормално да у једној општини, у једној средини, у једном региону гдје је етничка структура таква каква јесте, гдје је политичка структура таква каква јесте, да се то не пресликава на руководећа мјеста на овим директорским функцијама?
Шта ми можемо да закључимо, осим да ви изграђујете партијску државу, а да међународну и домаћу јавност обмањујете када говорите о грађанској држави и о томе да правите друштво једнаких шанси за све. Ви сте прије рекли - пођите свуда, па видите. Ево, да пођемо свуда, па да видимо. Све голи партијски кадрови, партијски послушници и најжешћи партијски агитатори и, по правилу, завршили су два факултета, да не помињем сада, да неко не каже да потцјењујем те двије студијске групе.Тачно се зна, знамо у Никшићу, који је други град по величини у Црној Гори, у Плужинама, у Васојевићима, ми имамо нашег партијског функционера који је завршио историју, који је истраживач, Горан Киковић, и који не може да добије пола норме нигдје да ради у Црној Гори, а има неколико написаних књига, и истраживач је у области своје струке. Да је код вас, он би можда могао бити министар.
Нијесте ви стручњак већи од њега. Он није стао на факултету и поподне сјео да гледа фудбал, него се човјек бави струком и науком… (Прекид)
Моје допунско посланичко питање гласи:
Да ли ћете ви као човјек демократског потенцијала, креативног духа, који никада није био ни партијаш, ни линијаш, преиспитати рад кадрова владајућих странака који се налазе на руководећим мјестима у просвјети, дакле да сагледате стање и да видите да ли су у питању све сами стручњаци од којих нема бољих у Црној Гори, те да су као такви незамјењиви?
Ми смо видјели, навео сам примјер човјека који не може да добије ни пола норме, иако се бави научно-истраживачким радом, иако има више објављених књига и научних радова у реномираним часописима, господин Горан Киковић. Његова грешка је очигледно у томе, како наш колега тачно рече и сасвим прецизно, што је изабрао погрешну партију.

 
Датум: 02.11.2010
Close
Close