Осма сједница првог редовног засиједања - 15.06.2010.

 СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Ради се само о једној примједби. Много су лакша питања која ја постављам, од ових господина Радуловића. Циљ овог закона је да се, између осталог, уподоби са Европским законодавством, као и овај сљедећи који се тиче електронске трговине.
Прво, као један од корисника Интернета, знам колико је све ово битно, између осталог, нећу се јављати по питању електронске трговине, да коначно почну да се, …. постоји могућност трговине из Црне Горе, јер не може на свим сајтовима.
Међутим, јављам се због потпуно друге ствари. Зашто се користе изрази „цертификовање“, „цертификација“ и слично, кад је то апсолутно кршење правила Вука Караџића, а страни језик је у питању? Ни на једном језику из којег сте могли да преузмете ову ријеч се не каже „цертификовање“. Или је сертификејшн или сертификасион, или цертификационе на италијанском, а само на њемачком се каже са „ц“, али се пише „зед“. Тако да мислим да кад се Влада бави оваквим стварима, да мора тај минимум да испоштује лингвистички, да се каже сертификат, сертификовање итд., у многим облицима је исписана ова ријеч. Иначе подржавам свако уподобљавање закона и стандарда са европским. Хвала.
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Мислим да ми неће требати десет минута, пошто уопште не желим да много улазим у појединости из извјештаја. Ми имамо већ један статистички завод, он се зове Монстат, а схватио сам да ова комисија треба да се бави спрјечавањем конфликта интереса, а не само формалним пријемом документације коју достављају јавни функционери, коју нико не провјерава. Комисија функционише као поштанска служба, ко је и до кад предао, када је ударен заводни печат и сличне ствари. Нико не улази у проблематику.
Малоприје је колегиница Јоница поменула колегу посланика који је електронски доставио, ја сам тај колега. То сам урадио на вријеме, с тим што је на сајту Комисије била погрешна мејл адреса са цгyу. Послао сам, као неко ко се релативно разумије у те ствари, на све могуће комбинације изведене након пребацивања са цгyу на ме, али они су промијенили комплетан назив те адресе, а нијесу никог обавијестили. Када сам поменуо да нијесу примили моју пријаву, онда сам доставио са wеб макса извод из којег се јасно види да сам поступио на вријеме. Међутим, то није спријечило поштанску службу, у виду Комисије, да ме стави на листу оних који нијесу, у складу са законом, реаговали. Поуздани знам да неки високи чиновници, који су дијелом и у овом Парламенту, али их има и у Влади, не пријављују врло крупну имовину. Они су уредни, јер су на вријеме пријавили нетачне податке.
Мислим да је комисија која функционише на овај начин непотребна Црној Гори. Наравно да је Комисија за спрјечавање конфликта интереса потребна, али која ће да ради како треба. Поштанска служба много кошта. Једна од ријетких ствари гдје се слажем са Владом Црне Горе је била када је разрезиван буџет овој комисији, што је на тражених 562.000 одобрила 226.000. Сматрам да је за овакав начин рада какав они раде и то довољно, можда и превише. Стварно бих волио да се коначно посветимо томе да неко провјерава податке. Све колеге из мог клуба и ја смо пријавили сву имовину, укључујући и имовину до које је тешко доћи регуларним методама, због тога што се још увијек неажурно воде катастарски подаци, док за неке колеге из Демократске партије социјалиста, посебно из Владе, поуздано знам да нијесу пријавили врло вриједну имовину. Пошто се не бавим шпијунским дјелатностима да кажем ко је и шта је, ја то нећу да радим, али постоји плаћена комисија, па би требала да утврди такве ствари. Због тога и због свега наведеног што је и госпођа Јоница рекла, наш клуб неће гласати за овакав извјештај. Сматрамо ово статистичким зборником, никако извјештајем комисије која је требала да се бави одређеним пословима. Хвала.
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Баш ми је драго ми је што сте коментарисали ово, само постављам питање чему служи ова комисија.
Иначе, у вашем извјештају се каже - Комисија нема мандат да истражује имовно стање и друге податке за јавне функцинере и њихове чланове породице. Међутим, Комисија може, по сопственој иницијативи и службеној дужности, покренути поступке против јавних функционера. Значи, може, нико вам не смета.
Страх ме је да постојање комисије и ово скупљање података у ствари служи за затирање трагова. Ви сте институција којој се предају било какви подаци и људи су завршили посао. Пријавили су своју имовину, одрадили су све по закону, ви их не ставите ни у један негативан контекст, јер су на вријеме то одрадили, добили су већ поменути заводни печат, и све је у реду. Мислим да таква комисија не да не служи сврси, него баш противно. Ако имате индиције, имате и могућност да по сопственој иницијативи и службеној дужности, како и сами кажете, покрећете поступке против јавних функционера који крше прописе. Сматрам да је кршење прописа тачно непријављивање имовине. Ви сте идеална прилика за прање имовинских картона. Једноставно пријави ко шта хоће, сакрије. Знате ли ко се на крају појави у новинама? Онај ко је закаснио два дана или није својеручно потписао. Једноставно скрећете пажњу јавности на небитне ствари, а битне ствари остану заташкане, јер професионални хоштаплери не гријеше када су у питању датуми и потписи. Професионални хоштаплери то раде врло организовано. Ви на овај начин, самим постојањем и начином рада како ви радите, њима стварате алиби за њихов рад и њихово дејствовање. Хвала.

 
Датум: 01.11.2010
Close
Close