Ђукановић: Спровести корјените промјене изборног система

Систем отворених листа на локалним изборима решење је о којем вриједи размислити, али је питање колико може дати очекивани резултат, саопштили су јуче предсједници општина, представници партија и експерти.
Међу препорукама Конгреса регионалних и локалних власти Савјета Европе, које су упућене Црној Гори, је и одвајање локалних од избора на државном нивоу, као и увођење система отворених листа за локалне изборе. Тај систем би подразумијевао да грађани директно сами бирају представнике у локалним парламентима, а не да редосљед одређују страначка руководства.
За функционера Нове српске демократије Милутина Ћукановића треба размотрити сваки предлог који води ка елиминисању монопола ДПС-а у спровођењу изборног процеса.
- Могу да тврдим, када је у питању странка којој припадам, да поштујемо утврђени редослед на изборној листи. A да ли неки други модели долазе у обзир, другачије је питање и то захтијева дубљу анализу. Проблем је што такви предлози остају, ипак, само предлози, јер у реформи изборног законодавства опозиција не може да ријеши ни нека знатно крупнија питања, а не промјену изборног модела за локални ниво. На скандалозан и сраман начин, власт ДПС-а планира брисање из бирачког списка десетина хиљада грађана Црне Горе и сви апели демократске јавности не помажу да одустану од тог наума, незабиљеженог у модерној Европи - истакао је Ћукановић.
Навео је да је Нова српска демократија спремна за разговор о корјенитој промјени изборног система.
 

 
(ДАН, 29. 10. 2010.)
Датум: 30.10.2010
Close
Close