Радуновић: У активности око пописа укључити све капацитете

Нова српска демократија оцјењује да је актуелна власт не само грубо нарушила договор око Закона о попису и на тај начин отворила нову линију подјела у Црној Гори, већ је тим чином пребрисала европске стандарде садржане у том закону. Показало се да људи који можда и желе да учествују у компромисима са опозицијом око неких врло битних тема, једноставно немају снаге да се изборе са екстремним круговима у владајућој коалицији, у којој је овога пута превагнуо интерес СДП-а. НОВA сигурно неће чекати на расплет ситуације у ДПС-у и СДП-у већ ћемо, са свима који то хоће, приступити организовању на терену и бројним активностима у сусрет изјашњавању грађана на попису.
Попис становништва је за НОВУ несумњиво један од најважнијих националних задатака и ми смо то истакли и на нашем Главном одбору, и очекујемо максимално ангажовање свих наших чланова и симпатизера, као и свих других који желе да сачувају свој национални идентитет. Очигледно је, а то показује и одсуство жеље за договором у оквиру ДПС-а, да се владајућа коалиција врло озбиљно припрема да прибјегне манипулативним радњама, како би се што мање грађана изјаснило као Срби и да говоре српским језиком. Као претходницу је већ употребила ,,чувени'' Стијеповићев Закон о општем образовању, а у припреми је и читава лепеза других метода. Такав облик политичког дјеловања ДПС-а не представља изненађење, и Нова српска демократија и њени партнери имају обавезу да одговоре на све изазове пред којима се налази српски народ.
Упозоравамо да на мети власти неће бити само српски народ и српски језик, него и сви други на рачун којих би се могао повећати проценат Црногораца и њиховог језика. Трагикомично је, али и истинито, да постоји неко ко на тај начин, притисцима и уз ризик да уруши релативно добре међунационалне односе, гради свој државни и национални идентитет. Сматрамо да такви очајнички потези режима не смију угрозити међунационалне односе у Црној Гори и да сви грађани имају право да се изјасне како хоће. Подвлачимо да је попис у Црној Гори врло осјетљиво питање, и није као у демократским државама, јер имамо на сцени власт која инсистира на подјелама по свим могућим линијама и темама.
Нова српска демократија, као неко ко одлично познаје методе и навике актуелног режима, биће свим својим капацитетима укључена у попис становништва и његову контролу, и бићемо спремни да одговоримо на евентуални покушај власти да наруши демократске норме и слободу изјашњавања. Свака манипулација од стране режима довешће у питање регуларност и признавање резултата пописа.Славен Радуновић, потпредсједник Нове српске демократије

 
Датум: 26.10.2010
Close
Close