Алексић: Измјене Закона о попису усмјерене против Срба

Нова српска демократија сматра да не треба мијењати Закон о попису становништва, јер су његове измјене усмјерене против Срба у Црној Гори, рекао је данас посланик те странке Будимир Aлексић. Он је агенцији МИНA казао да за НОВУ нијесу прихватљиве измјене закона које је предложила владајућа коалиција, а којима се изјашњавање о етничкој припадности замјењује са националном.
„Да смо у праву, најбоље показује став потпредсједника Владе Игора Лукшића да смо сви, национално гледано, Црногорци, док је појединачно право свих да се етнички сврстају и у неку другу категорију, ако то желе. Да не бисмо сви били сврстани у Црногорце, већ да би показали истинску мултиетничност Црне Горе, неопходно је изјашњавање о етничкој припадности“, сматра Aлексић.
Према његовим ријечима, владајућа коалиција је предложила измјене закона како би на попису било што мање Срба у Црној Гори.
„Очито је некоме засметало што се на попису 2003. године као Срби изјаснило више од трећине грађана Црне Горе. Очигледно је да некоме смета мултиетничка реалност Црне Горе, већ хоће да сви национално буду Црногорци, како то прижељкује Лукшић“, казао је Aлексић.
Нови попис становништва у Црној Гори предвиђен је за април 2011. године.

 


(Агенција МИНА, 24. 10. 2010.)
Датум: 25.10.2010
Close
Close