Радуновић: Нема потребе да се грађани задужују за шест милијарди евра

Изјава вицепремијера Вујице Лазовнћа да би требало размотрити опцију задуживања државе за више милијарди еура за финансирање свих инфраструктурких пројеката је смјела, оцијенио је економски аналитичар Синиша Лекић.
-Чуди ме толика храброст, знајући да је његов колега Игор Лукшић оцијенио неповољним задуживање код ММФ-а за 200 милиона, након чега су емитоване еуро обвезнице. Задуживање у вриједности од два национална БДП-а није начин да се започне нови инвестициони циклус. Ради се о врло непромишљеној изјави која нема утемељење у реалности, изјавио је Лекић „Дану".
Потпредсједник ПзП проф. др Бранко Радуловић казао је „Дану" да је то Лазовићева „одокативна рачуница".
"То је стари програм ПзП и ради се о задужењу државе од мало више од милијарде. Тај новац треба комбиновати са новцем из претприступних фондова ЕУ за земље кандидате, комерцијалних банака и инвеститора. Можда је и потребно шест милијарди, али је довољно да држава обезбиједи милијарду и да као суфинансијер стане иза инфраструктурних пројеката. ЕУ је врло расположена да помогне пројекте из путне инфраструктуре, енергетике, туризма и екологије. Међутим, држава мора сама да стане иза металског комплекса, првенствено КАП-а и Жељезаре, да искешира преструктурирање и раскине уговор са актуелним, неозбиљним инвеститорима" рекао је Радуловић.
Потпредсједник НОВЕ Славен Радуновић сматра да је потребно што прије унаприједити инфраструктуру.
Нова се залаже за сваки напредак Црне Горе, али нема потребе да се грађани задужују за шест милијарди, већ постоје инвеститори којима треба обезбиједити квалитетан амбијент за пословање, а првенствено да не морају ником да плаћају рекет. Евентуално задуживање Владе, у коју немамо повјерења, неће бити уз нашу сагласност најавио је Радуновић.
 (ДАН, 22. 10. 2010.)
Датум: 22.10.2010
Close
Close