Булајић: Нејасан став ЦАНУ око Таре

Иако је скупштинском Декларацијом о заштити ријеке Таре стављена тачка на експлоатацију ове ријеке у енергетске сврхе, то питање се поново отвара и то документом ЦAНУ "Црна Гора у 21. стољећу - у ери компетитивности", којим се сугерише, не само преиспитивање те Декларације, већ и мораторијум на коришћење нуклеарне енергије у енергетске сврхе.
Чињеница да је Црна Гора скупштинском Декларацијом проглашена за еколошку државу, као и да је такође Декларацијом парламента, као врховног законодавног тијела, заштитила ријеку Тару, од било какве експлоатације у енергетске сврхе, није сметала Црногорској академији наука и умјетности да ипак савјетује Влади да поново размисли о потапању ове ријеке, која је под заштитом УНЕСКО-а.

"Велико је питање на шта су мислили ако кажу 'потапање кањона Таре'. Да ли су мислили на онај дио који се односи на пројекат Бук – Бијела или на пројекат који се зове ХЕ Љутица. Јер то није исто ако говоримо о та два пројекта јер су они енергетски гледано потпуно различити, а у смислу потапања кањона то је апсолутно", каже Страхиња Булајић, посланик Нове српске демократије.
Црногорској академији наука и умјетности није било довољно да сугеришу потребу разматрања потапања Таре, већ је отворено сугерисано и да је потребно размотрити и мораторијум на коришћење нуклеарне енергије у енергетске сврхе.
"Да ли господа академици мисле да, када се говори о укидању мораторијума на изградњу нуклеарке на простору, на територији Црне Горе или у смислу коинвестирања на примјер, да се учествује заједно са Aлбанијом на Скадарском језеру. Ја заиста не знам на што они мисле. Aли, ако Aлбанија буде градила нуклеарку на Скадарском језеру, каква је разлика између те нуклеарке и ако би је правили на Ћемовском пољу 30 до 40 км ваздушне линије? Не дај боже неке катастрофе. То је једнако је ли она у Грчкој, Aлбанији или у сред Подгорице.
 (Радио Слободна Европа, ИС НОВЕ, 05. 10. 2010.)
Датум: 06.10.2010
Close
Close