Ђукановић: Радници само траже право на живот

Недостатак стратегије економског развоја Црне Горе довео је до тога да су отпуштања радника и такозване отпремнинине постала најзначајнија економска достигнућа актуелне власти. Влада је стратегију економског развоја у значајној мјери заснивала на шверцу цигарета и наркотика, и није је много интересовала реална економија. Када је међународна заједница прекинула шверцерске канале, суочили смо се са катастрофалним последицама у реалном сектору и констатована је пропаст такозваног неолибералног економског концепта развоја Црне Горе. Људи који су у Црној Гори представљани као њени велики пријатељи и стратешки инвеститори, нашли су се на црвеним потјерницама Интерпола.
Катастрофална економска политика Владе Црне Горе довела је све већи број предузећа у готово безизлазну ситуацију. Радницима се ускраћују елементарна права, право на рад и адекватну надокнаду за тај рад. Када је Влада показала немоћ и незнање да решава проблеме у најзначајним предузећима у Црној Гори приступила је врло сумњивим приватизацијама тих предузећа. Жеља је била да се одговорност за лоше стање у тим предузећима пребаци на нове власнике и раднике, а да актуелна власт не буде одговорна за даље функционисање тих предузећа.
Дешавања у Жељезари, КАП-у и Рудницима Боксита најбоља су слика и потврда способности Владе Црне Горе да решава економске проблеме. Непоштовање уговора о приватизацији и осиони однос власника према запосленима, довели су раднике у ситуацију да се оправданим протестима, као што то раде њихове колеге у Грчкој, Словенији или Шпанији, боре за демократију и своја права. Када су долазили нови власници Влада их је представљала као стратешке партнере и значајне инвеститоре, који ће донијети просперитет приватизованим предузећима. На жалост од нових инвестиција и нових радних мјеста нема ништа па је због тога највећа одговорност за непоштовање или склапање лоших уговора приликом приватизације на Влади Црне Горе, и свако пребацивање одговорности између тренутног власника и Владе представља куповину времена и довођење радника у неиздрживу позицију.
Обесправљени радници само траже право на достојанствен живот и захтијевају ангажовање Владе у решавању њихових проблема у мјери у којој је Влада била спремна да помогне разне банке и предузећа чији су власници чланови саме Владе. Позивамо Владу Црне Горе да за тешко и лоше стање економије ове земље не пребацује одговорност на раднике, већ да у најкраћем временском року испуни њихове оправдане захтјеве.
 

 Милутин Ђукановић, предсједник ИО Нове српске демократије
Датум: 29.09.2010
Close
Close