Лабудовић: Црна Гора на репу Европе по степену слободе медија

Потпредсједник Нове српске демократије и некадашњи новинар Емило Лабудовић оцијенио је да по питању слободе медија у Европи готово сигурно нема земље која је иза Црне Горе.
- По степену слободе медија Црна Гора је на самом репу породице европских земаља. Са оваквом законском регулативом и оваквим односом судских инстанци и укупног друштва према слободи јавне ријечи не може се не у ЕУ, него никуд из балканског ћорсокака, гдје иза сваке слободе, а поготово слободе јавне ријечи, чека неки буџак, неосвијетљени ходник, угашена сијалица и бејзбол палица у рукама извршилаца који у име тих кукавица који нијесу способни да на ријеч одговоре ријечју, извршавају гнусне притиске и нападе на новинаре. Или то, или се преко судија који немају достојанства једним телефонским позивом обезбјеђују судске пресуде против новинара и медија, са енормним новчаним износима - сматра Лабудовић.
Наглашава да као бивши новинар сматра да свака слобода подразумијева и одговорност. То, појаснио је, значи да и новинари морају бити свјесни да превише слободе води у злоупотребу. Новинари морају, по његовој оцјени, сами наћи мјеру између слободе и права на информисање и клевете и задирања у нечији приватни живот.
- И новинари су дијелом криви за ситуацију у којој се налазе. Због међусобних несугласица, немогућности да се уједине, проговоре као један и због спремности да зарад неких тренутних интереса тргују са овом или оном политичком структуром или страном. Морају да пораде на сопственом дигнитету, да би са пуним правом тражили уважавање од других - закључио је Лабудовић.
(ДАН, 26. 09. 2010.)
Датум: 28.09.2010
Close
Close