Ђукановић: Општине нам дугују 100 000 евра

Нова српска демократија поднијела је которском Основном суду тужбу против будванске општине због неизмирених дугова сходно Закону о финансирању партија, за које се вјерује да износе око 10.000 еура. У тужби, Нова српска демократија тврди да од маја 2009. године општина Будва не уплаћује овој партији средства која је по закону обавезна да им исплати. - Законом о финансирању партија прописано је да буџетска средства за финансирање редовног рада парламентарних странака у скупштинама општина не могу бити мања од 0,5 одсто, ни већа од један одсто буџетских средстава умањених за средства капиталног буџета - наведено је у тужби Нове српске демократије.
Тужилац тражи да будванска општина, коју води Рајко Куљача, измири дуговања са законском затезном каматом од дана подношења тужбе до коначне исплате. Предсједник Извршног одбора Нове српске демократије Милутин Ћукановић казао је у изјави за "Дан" како је цифра од 10.000 еура, колико тужилац тражи од општине Будва, само претпостављена, јер ће тек вјештачење вјештака финансијске струке показати о коликој се суми ради.
- Могу рећи да је ово скандалозно понашање руководства општине Будва, јер ово се не дешава само у овом дијелу Црне Горе, већ има још општина у којима се новац за рад странака уопште не уплаћује. То је случај у Колашину, Никшићу, Пљевљима, Улцињу, али и у још неким општинама. На тај начин, директно се угрожава положај партија опозиције и напада се политички систем Црне Горе, јер држава нам не даје новац за функционисање. И чему онда закони, ако се не поштују - пита се Милутин Ћукановић. Он је подсјетио да на локалном нивоу, дуговања према Новој српској демократији износи око 100.000 еура.
Прије мјесец, исту цифру је саопштио и Покрет за промјене док је Социјалистичка народна партија навела да јој општине дугују око 50.000 еура. Интересантно је да општине највише дугују владајућој ДПС, али у опозицији кажу да и за то имају објашњење - тврде да је партија на власти развила врло велики број неформалних извора за финансирање страначког рада, као и да је отворила неке приватне фирме, те према томе нема никаквих проблема што јој локалне управе дугују више стотина хиљада еура.
Милутин Ћукановић упозорава како није само проблем што се не исплаћује новац редовно од стране локалних самоуправа за рад парламентарних партија, већ и што износи у рачунима често дјелују веома чудно.
- Изражавамо сумњу да је обрачун који су извршиле поједине локалне самоуправе извршен на незаконит начин, односно, да су цифре биле нетачне и сматрамо да је то још један врло крупан проблем. Према томе, тражићемо финансијско вјештачење приликом анализе дуговања, јер се ради о веома осјетљивом питању. Нека искуства која смо имали упућују на сумњу и неће моћи то без вјештачења - тврди Ћукановић. Нагласио је и да се очекује како ће которски суд ускоро анализирати колико новца дугује општина Будва.
- Уколико се нешто не предузме, оваквим поступањем локалних управа угрожава се политички систем - закључио је Милутин Ћукановић.


М.В.Прво је требало са нама да разговарајуПредсједник општине Будва Рајко Куљача рекао је да не стоје оптужбе на рачун локалне самоуправе због неизмирених дуговања.
- Aко је дошло до суда, добро, видјећемо шта ће бити. Aли, да су нас из Нове српске демократије доживјели као људе и као партнере, требало је да се прво обрате мени и мојим сарадницима, па да то ријешимо. Знате ли колико је 10.000 еура за нас - па само ове године имали смо десетине сјајних пројеката. Могло се то ријешити. Aли, како год хоће, њихова је одлука - истакао је Куљача у изјави за "Дан". Он је назвао "неистинама и смијуријама" тврдње да се евентуалним неисплаћивањем новца за рад странака на локалном нивоу угрожава стабилност политичког система.
- Aко је постојао проблем, требало је да сједнемо и поразговарамо о околностима, да видимо шта се може урадити - рекао је Куљача.
 
(ДАН, 16. 09. 2010.)
Датум: 17.09.2010
Close
Close