Лабудовић: Посланицима не може бити ускраћена слобода говора

Посланици у Скупштини Црне Горе моћи ће убудуће да рачунају на заштиту у виду имунитета искључиво за ријечи изговорене у парламенту, али не и ако почине кривична дјела са елементима организованог криминала и корупције. То је за "Дан" казао предсједник Aдминистративног одбора Скупштине, функционер Демократске партије социјалиста Радивоје Никчевић. - Aдминистративни одбор ће засад задржати став да се, када су у питању кривична дјела клевете, не одобрава покретање кривичног поступка против посланика. Што се тиче кривичних дјела злоупотребе службеног положаја, организованог криминала и корупције, сматрам да треба скидати имунитете и одобравати вођење кривичног поступка. То треба да буде наш допринос укупној борби против организованог криминала и корупције. То је мој став и заступаћу га и даље у раду Aдминистративног одбора - најавио је Никчевић.
Замјеник предсједника Aдминистративног одбора, посланик Нове српске демократије Емило Лабудовић, оцијенио је да је став тог радног тијела по питању имунитета коректан и принципијелан.
- Ријеч је само о недавању одобрења за вођење кривичног поступка против посланика за изговорену ријеч. Aко још у парламенту, посљедњем бастиону слободе јавне ријечи у Црној Гори, посланик не смије да каже шта мисли, чему прича о слободи и демократији. За све друго административни одбор никад неће стати иза било ког појединца који је урадио нешто што не приличи посланику ни обичном грађанину. Кад је ријеч о тешким кривичним дјелима, о корупцији, злоупотреби службеног положаја, не дај Боже организованом криминалу и свему што чини радње неспојиве са ликом посланика, без обзира на то о коме се ради, Aдминистративни одбор неће стати иза тога - казао је Лабудовић и додао да "нема смисла за сваку изговорену ријеч посланике вући по судовима" и да то директно атакује на посланичку функцију.
 
(Дан, 14. 09. 2010.)
Датум: 15.09.2010
Close
Close