Лабудовић: И захтјев НОВЕ да буде приоритет Уставног суда

Нова српска демократија поздравља ажурност и одговорност Уставног суда Црне Горе коју је, изјавом да ће ова највиша судска истанца у најскорије вријеме оцијенити уставност Закона о попису становништва и Закона о општем образовању, а на захтјев Социјалдемократске партије и Социјалистичке народне партије, најавио његов предсједник, др Милан Марковић.
Нова се, такође, нада да ће Уставни суд, поступајући по овим захтјевима, благовремено предузети све процесне и остале радње неопходне за доношење одлуке и да ће до краја имати у виду политички и правни значај ових закона који их намеће као приоритетну обавезу Уставног суда. Али, Нова српска демократија, с правом, очекује и инсистира на таквом односу Уставног суда и када је ријеч о захтјеву за оцјену уставности Закона о општем образовању који су поднијели посланици Нове српске демократије. Тим прије што се захтјев Нове српске демократије не односи на процедуралне и процесне пропусте већ на суштинска а спорна рјешења овог закона којима се, мимо рјешења и духа Устава, српски језик протјерује из образовног процеса у Црној Гори и своди на језик мањинског народа или етничке заједнице, што Срби и Црногорци који говоре српским језиком нијесу нити ће икада бити.
Благовремена оцјена (не)уставности овог спорног закона, у шта Нова српска демократија ни најмање не сумња, предуприједиће све оне нежељене последице по унутрашњу стабилност и грађански мир које би настале примјеном овог закона.Емило Лабудовић, потпредсједник Нове српске демократије
Датум: 14.09.2010
Close
Close