Радуновић: ДПС влада на монополистички начин

Потпредсједник Нове српске демократије (Нова) Славен Радуновић каже да Демократска партија социјалиста (ДПС) влада на апсолутно монополистички начин. То, по његовом мишљењу, не треба ни да чуди, ако се има у виду чињеница да у Црној Гори никад власт није смијењена и да су људи који и данас воде државу поникли у Савезу комуниста.
-Опозициона групација Боља Црна Гора сматра да није довољна промјена власти већ да читав систем вриједности и друштвених околности које утичу на овакав начин владања треба мијењати. Владајуће структуре у Црној Гори нијесу спремне да са колегама из опозиције подијеле чак ни одговорност за заједничке циљеве, као што је приближавање Европској унији. И за то желе да искључиво себи припишу све заслуге, не схватајући да ту има и много проблема за које ће сами да сносе одговорност, сматра Радуновић.
Опозиција је, наглашава он, спремна да преузме свој дио одговорности за будућност Црне Горе на међународном плану, али и по питању међунационалних и међуљудских односа у држави.

Држава, то сам ја


Начин на који актуелна власт управља Црном Гором готово двије деценије могао би се описати синтагмом „уради сам", а режимске вође наступају у складу са паролом „држава, то сам ја". Кључне одлуке власт доноси користећи се монополом већине, не остављајући простор за другачије мишљење. Најупечатљивији примјер је процес евролских интеграција, који Влада крајње монололистички води, а парламенту дозвољава само симболично учешће. То се најбоље видјело на примјеру одговарања на Упитник Европске комисије. На исти начин власт гура државу ка НАТОу, сама креирајући одлуке и потезе, мимо воље већине народа који се противи чланству у Алијанси. Монополски карактер власти дошао је до изражаја и приликом измјена образовних закона и увођења црногорског језика, што су „избоксовали" захваљујући гласачкој машинерији. Исто је и са изборним законом, с тим што им ту монопол угрожава чињеница да им треба двотрећинска већина, коју морају тражити у опозицији.(ДАН, 13. 09. 2010.)
Датум: 13.09.2010
Close
Close