Даниловић: Ђукановић и Бошњачка странка да кажу шта су договарали

Замјеник предсједника Нове српске демократије Горан Даниловић, коментаришући сусрет представника Бошњака са америчким конгресменом који би се могао означити и као почетак интернационализације питања наводног кршења њихових права у Црној Гори, поручио је да је ,,вријеме да Мило Ђукановић и његови коалициони партнери из Бошњачке странке кажу да ли су, када и шта су евентуално договорили''. Сматра невјероватним то што, иако је у коалицији са ДПС-ом и БС, али и СДП чији је значајан број функционера из бошњачке националне заједнице, мимо њих постоје неки други који отварају питање Бошњака код појединих америчких конгресмена.
-Чини ми се да Бошњаци у Црној Гори имају заштићенија права од неких других националних заједница. И они су злоупотребљавани, очигледно да имају потребу за додатном заштитом. Питање је шта ту раде ДПС и Ђукановић лично. Зар он није до сада био човјек које се бескрајно и безгранично вјеровало, каже Даниловић.
Сматра да ,,није ништа опасно и страшно ако се на демократски начин тражи додатак права'', али да би јавност морала знати ако је у питању нешто друго. Не мисли да је обећање једног америчког конгресмена да ће лобирати за ,,бошњачку ствар'' у Црној Гори само по себи опасно.
-Видјећемо колика ће бити заинтересованост Конгреса. претпостављам да један конгресмен неће направити коперникански заокрет када је у питању положај Бошњака, каже функционер Нове.
Како је додао Даниловић, рекло би се да су овдје политички представници Бошњака задовољни и њихове примједбе до сада су углавном површинске природе. Наглашава да вјерује политичким представницима Бошњака који тврде да су њихови сународници одани Црној Гори и да су то показали, између осталог, на референдуму.
-Не знам како је могуће да су прије само четири године били уз пуни национални консензус за црногорску независност, а да данас сањају неке друге снове. Стекао се утисак да између Мила Ђукановића и политичких представника Бошњака постоји вјечна љубав, али изгледа да је пролазна. Нова се залаже за пуну националну афирмацију Бошњака у мјери у којој то прижељкујемо и за српски народ. Све што иде преко тога треба да забрине свакога. Рекло би се да је ово покушај да се са Ђукановићем додатно тргује орије него он некуд оде, а да је кренуо, кренуо је, закључио је Даниловић.(ДАН, 13. 09. 2010.)
Датум: 13.09.2010
Close
Close