Друга сједница првог редовног засиједања - 03.03.2010

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ: Ми из Нове српске демократије дијелимо исто мишљење о статусу Срба у Црној Гори са колегама из Социјалистицке народне партије, као и са свим релевантним организацијама и политицким и културним и сваким другим у српском народу. Знаци, нико ни из Црне Горе ко представља Србе, а ни Србе из Републике Српске, не дијели увјерење да су Срби у Црној Гори национална мањина. Медјутим, господине Лалошевицу, имамо ми сви заједно један велики проблем, а то је да постоји група људи из Црне Горе која је, могу слободно да кажем у договору са онима који су писали овај закон спремна да злоупотријеби могуцност законску и која је себе прогласила националном мањином да би користила новац из Фонда за мањинске народе и тиме свима нама и укупном српском народу наносила штету. Ево докле то иде. Прије неки дан, поштовани градјани Црне Горе, вјеровали или не, са таласа једног радија који је финансиран парама овог режима је нападнут дневни лист Дан, да због своје уредјивацке политике иде на руку режиму Мила Дукановица и да је на тај нацин сарадник тог режима. Дневни лист Дан који је приложио највише што је имао 130 на олтар борбе за демократију у Црној Гори и да вас не подсјецам на изгубљену главу Душка Јовановица на његову жртву, а људи који су то саопштили са таласа једног радија који је финансиран на овај нацин плацени су и добијају новац за такву дјелатност од цовјека који је директно одговоран што дан-данас нису пронадјене убице Душка Јовановица. У току прошле изборне кампање у марту 2009. године новцем добијеним из Фонда за националне мањине група која је укупно на тим изборима, а састављена је од више политицких организација, добила 4000 гласова, искористила је новац добијен из Фонда за напад на српске политицаре и на тај нацин утицала на апстиненцију одредјеног броја бираца српске националности, тако да данас у овом парламенту сједи неколико посланика српске националности мање него што би инаце стајало. Због тога је Нова српска демократија мишљења да мора прецизно да се одреди ко је у Црној Гори национална мањина, да ли це то да буде проценат који смо ми предложили, максимум 10% људи, или да се конкретно наведе да би овакве злоупотребе нестале и да не би могло да се понови нешто што се десило ових дана. Ми смо мишљења да је то све урадјено, бицу потпуно искрен, у колаборацији ове групе људи са режимом, јер било би заиста наивно оцекивати да је господин Мило Дукановиц, који врло добро планира све своје потезе усмјерене ка обесправљивању српског народа у Црној Гори, направио грешку и омогуцио да Срби додју до одредјеног новца за своје културне и друге активности. Доказ за то је, измедју осталог, што на државном јавном сервису, ја мислим да овдје нема цовјека који може да се сјети када је… (прекид) 
... 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ: 
Поштоване даме и господо, градани Црне Горе, 
Имам баш добру прилику да говорим послије господина Ниманбегуа јер је он покренуо једно добро питање везано за коришцење новца из Фонда за мањине. Сада би требало да ја као Србин, будем срецан што су Срби добили највише пара из тога фонда, али нијесам толико наиван да не знам да ова власт која је предано радила годинама на одузимању сваког могуцег права српском народу, да је баш у овом слуцају направила пропуст па је од 900.000 евра из фонда свима онима који су јој помогли да обнови државност Црне Горе дала 300.000, а баш онима који су ознацени као највиши непријатељи Црне Горе да´ 600.000. То је прица за наивне. Знаци, за оне који хоце озбиљно о овоме да прицају, за њих је ситуација потпуно јасна. То је дил како да се са најмање што се може уложених пара постигне највеци ефекат. Има ли бољег ефекта за ову власт него када наду људе из нашег народа који це да бране политку Мила Ђукановића? То је најбоља могућа варијанта. Како се то најефикасније ради - тако што се нападају представници српског народа. Наша жеља да се овим законом јасно дефинише ко су националне мањине произилази из могуцности злоупотребе овог закона. Наиме, у овом закону је остављена могуцност да неколико хиљада људи или, да будем прецизан, неколико хиљада потписа врло сумњивог поријекла одлуци да су Срби у Црној Гори - извињавам се свима другима, прицам о свом народу, свако је имао право и могуцност да прица о свом народу - национална мањина, иако су све релевантне националне политицке адресе српског народа и у Црној Гори и у Србији и у Републици Српској, било политицке, било културне, против тога. Да не помињем да су сви политицки представници српског народа против тога, било да су они концентрисани у овим националним партијама, као што је Нова српска демократија, Народна странка, Демократска српска странка или у граданским које подржава велики број Срба као што је Социјалистицка народна партија. Сви су против тога. За то је само једна група људи која је, да парафразирам неке колеге из мањинских народа, опљацкала овај фонд и те паре уложила не у заштиту српског националног идентитета и културног, него бицу груб, али рецимо у кицење неких пјевацица које пјевају српске пјесме по ноцним клубовима. То стварно превазилази сваки добар... То је за некога добро, за неког ко је планирао да те паре проду у ту сврху, али ја овдје прицам, за разлику од вас, о интересу српског народа у Црној Гори. Мени је потпуно јасно да онај ко је узео сва права Србима у Црној Гори не мисли да их тако лако Србима врати и још да им да паре за то. То је мени јасно одавно а и свим људима који сједе са ове стране у сали. 
Ми смо свјесни цињенице да најбоље можемо да се изборимо за интерес српског народа, и не само српског народа, тиме што цемо удружени са осталим колегама из опозиције да створимо слободно друштво у којем ниједан Србин неце да буде дискриминисан, као ниједан Црногорац, ниједан Алабанац, ниједан Бошњак. Знаци, ко буде хтио да буде Србин, да може да буде Србин а да му се то не манифестује кроз немогуцност да се запосли у државном органу, кроз немогуцност да на државној телевизији коју сам плаца види неку емисију, то смо више сви заборавили, о Вуку Караџицу, Меши Селимовицу, Иви Андрицу, било којем знацајном Србину или било коме ко српски идентитет ознацава у Црној Гори или шире. Ни Бранка Коцкице више нема на овој телевизији, а 32% буџета пунимо. Знаци, нама је јасно који је пут - пут је побједа на изборима. Једино побједом на изборима сви градани Црне Горе це моци да се изборе за своја права и неце више утицати то да ли су Срби, Црногорци, Албанци или Бошњаци на њихов животни и пословни и сваки други а највише економски статус.
Хвала вам. ...
 Датум: 09.09.2010
Close
Close