Трећа посебна сједница другог редовног засиједања - 10.03.2010.

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ: 
Моје питање Министарству финансија је вец постало традиционално. Постављам га из разлога да би заинтересовани људи и ја меду њима могли да пратимо тренд у црногорској економији, нажалост, тренд пада никако раста. Питање гласи: „Колики је био број правних лица и предузетника са блокираним рацунима на дан 5. март 2010. године?“ Волио бих да је ту министар Лукшиц, јер смо у директној комуникацији се спорили око тога да ли је прошлогодишњи буџет планиран на реалним основама. Мислим да није, што показује кретање у прошлој години. Медјутим, како мени информације говоре, он је пошао да вади ситуацију везано за ауто-пут, у Кину. Надам се да це да донесе добре вијести. Јесте да је то можда требало да се уради прије годину дана, али надам се да це са заинтересованим инвеститорима из Кине да наду заједницки језик. Да цујемо господицу Шцекиц, каква је ситуација са блокираним фирмама, па цу то да коментаришем. Хвала. 
... 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ: 
Кратак одговор, али болан. 
Знаци, тренд се наставља. 
Ево да подсјетим све градане Црне Горе због цега ми из Нове српске демократије смо прво наглашавали, а сада се то потврдјује, да је пројекција буџета за ову годину потпуно нереална и да су расправе на ту тему у парламенту везане за нацин како це да се троши буџет биле потпуно беспредметне, јер се буџет и не може напунит на тај нацин. У априлу 2009. године у Црној Гори је било блокирано око 10.000 фирми. Укупни дуг тих 10.000 фирми је био 110 милиона евра. Затим је 25. августа 2009. било 11.200 фирми, да би крајем децембра 2009. био 12.254 фирме, а дуг је вец порастао на 177, 19 милиона евра. Знаци, на данашњи дан још 500 фирми црногорских је више блокирано. Због цега је ово важно да знамо? 
Пројекције буџета базиране на прогнозама да це раст економије да буде на нивоу од 0,5% су потпуно нереалне јер су изведене из просјецних вриједности за прошлу годину. Просјецна вриједност за прошлу годину је нека вриједност из јула или јуна, а реално је било да се наслонимо на децембарске резултате баш због овог тренда који ја покушавам да докажем кроз прицу о блокираним фирмама. Знаци, сваки мјесец је ситуација све гора и гора. Не можемо ми да се позивамо на јануар 2009. године када планирамо шта це се десити у 2010. години, него морамо на децембар 2009. године. То је нешто што је најближе овој години, тако да смо дошли у ситуацију да цемо морати да тражимо зајам од Медународног монетарног фонда, иако је овдје било рецено, прије само неколико мјесеци, да је то скоро немогуце, да цемо ми да надемо други нацин и да цемо да се извадимо из ове ситуације. 
Што се тице кредита из ММФ-а, на сваки нацин власт покушава да избјегне такав нацин задуживања јер то, поштовани градани, знаци отпуштање, смањење јавне потрошње, смањивање плата, пензија и све оно болно што смо и оцекивали да це да нам се деси с обзиром на лоше функционисање ове власти током задњих 20 година. Хвала. 
... 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ: 
С обзиром, господине предсједавајуци, да у сали тренутно, не знам да ли то виде гледаоци, нема ни једног посланика владајуце коалиције, па још ако укинете и ТВ пренос, не знам коме се обрацам. 
Пошто одлуцују тренутно посланици владајуце коалиције о свему, а резерва је граданство Црне Горе на сљедецим изборима, знаци ако нико не цује, ја вјерујем да посланици који су присутни овдје дијеле моје мишљење по многим стварима, тако да се њима не морам да обрацам. Али, ево, пролази ми вријеме, па да искористим макар ово. Ја сам поставио питање Влади Црне Горе, с обзиром да су сви градани Црне Горе упознати да постоје неке индиције да це Албанија да гради нуклеарну електрану близу Подгорице, негдје на обали Скадарског језера. Питање гласи: „Да ли је Влада Црне Горе званицно упозната са намјером Републике Албаније да, у сарадњи са још неким земљама, гради нуклеарну електрану близу Скадра; ако јесте, какав је став Владе по том питању и докле је сусједна земља одмакла у припремама, а ако није, када це затражити званицну информацију о томе и како гледа на такву могуцност?“ 
... 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ: 
Не знам зашто, али нијесам уопште изненаден што нијесте обавијештени, јер врло цудно раде министарства у Црној Гори. Рецимо, Министарство полиције цека да им неко из Јужне Америке пошаље обавјештење о активностима свјетског криминалца у Пљевљима, а наше министарство не зна ништа о томе да је албански премијер Бериша још 2007. године најавио изградњу нуклеарне електране, а да је њихово Министарство иностраних послова обавијестило о томе Медународну агенцију за атомску енергију. Наравно да неце у року од 10 година поцети да се гради, јер израда планске документације и стављање у правни оквир траје минимум 10 година, а то знаци да је Албанија озбиљну намјеру изразила и вец нашла потенцијалне партнере, то су Италија и Хрватска. Ја сам сигуран да ви то знате. Пошто то ја знам, нема разлога да ви не знате. 
А због цега ја ово све прицам, градани Црне Горе. Не толико због овог конкретног слуцаја, него више због потапања кањона Мораце. Знаци, са аспекта оцувања животне средине нема велике разлике да ли це се нека нуклеарка градити у Црној Гори, Албанији, Бугарској и Румунији, а за вашу информацију, у Бугарској и Румунији вец функционишу неке, а неке це да буду врло брзо изградене и поцеле су да се граде. Белане у Бугарској, у Румунији се исто гради још једна, има један реактор нови који се планира. Знаци, то је реално будуцност у развоју електроенергетског система и то ми морамо да признамо. 
Црна Гора која је по површини изузетно мала, себи не смије да дозволи луксуз да потапа дио своје територије да би добила 100 или 200 мегавата инсталисане снаге, а албански реактор це, по мојим сазнањима планиран је тако да има 1500 мегавата, користити исто наше језеро, што бисмо и ми могли да урадимо. Мислим да је то ствар која би морала да се заустави у овом моменту. Док ми додемо у посјед електране за 30 година у Андријеву, цитави свијет це да користи или макар 50% енергије це да буде из нуклеарних електрана. Ако мислимо на будуцност и Црне Горе и своје дјеце, ми морамо да цувамо прво простор, да не помињем културно-историјске споменике. Толико је мали простор у Црној Гори да је то луксуз што сте ви кренули да радите. Ако це да раде Албанци, ако раде сви около, дајте и ми о томе да размислимо, да се и ми укљуцимо у неки медународни пројекат, да и ми радимо онда нуклеарну електрану ...
 

 

 

 

 
Датум: 09.09.2010
Close
Close