Седма-посебна сједница другог редовног засиједања -21.12.2009.

ЕМИЛО ЛАБУДОВИћ:
Господине предсједавајући, мислим да сте прекршили Пословник Скупштине ЦрнеГоре, члан 188 став 3, по којем сте били дужни да реагујете на излагање колегеМехмета Бардхија.
У ставу 3 пише, дословно да се „посланичко питање на сједници поставља усменои да оно треба да буде јасно формулисано и не може имати обиљежје расправе.“ Такође, уставу 4, “вријеме за постављање једног посланичког питања износи највише три минута". Тошто је господин Бардхи рекао овдје за Српску православну цркву је испод свихкритеријума који су узети као стандард расправе у овом парламенту. Ја мислим да сте билидужни да реагујете и да га упозорите да овај институт посланичког питања не смије и неможе бити искоришћен на овај начин. Нека господин Бардхи то отвори као неку врстурасправе овдје, па да сучелимо ставове. Овако је то стварно једна флагрантнозлоупотреба у којој сте и Ви учествовали.
...
ЕМИЛО ЛАБУДОВИћ:
Господине министре, колеге посланици,
Испоставило се да сам Вам поставио питање које, макар у формалном погледу,личи на питање на које сте Ви већ малоприје дали одговор, а које је поставио колега БранкоРадуловић. Медјутим, с обзиром да сам пошао од потпуно друге мотивације, тражим одВас децидну и прецизну информацију шта најхитније Министарство полиције има намјеру дапредузме да се пооштре критеријуми, прије свега, за стицање возачке и саобраћајнедозволе, а онда и да се пооштри казнена политика према починиоцима саобраћајнихпрекршаја.
Желим да дам неколико напомена, везаних за основну мотивацију која ме јеинцирала да Вам поставим то питање. Она није толико у оним поражавајућим сликамакојима обилује готово свакодневно наша штампа и наше информативне емисије. Она нијечак ни толико, иако јесте, дјелимично, ни у овом податку да је само у мјесецу новембру,исправићу Вас, страдало 16 жртава, од којих је највећи број њих младјих од 4о година. Онаније чак ни толико у недавно објављеном статистичком податку да се друмовима ЦрнеГоре у овом тренутку, креће више од 60% аутомобила који су старији од 10 година а у томброју је више од 60% старијих од 2о година. То су прави ,,метузалеми“, господинеБрајовићу, који ни у једној нормалној држави не би имали право да изадју из дворишта, акамоли да буду учесници у саобраћају. Такодје, није ни мотивисан толико ни у апсурду дами свакодневно добијамо бољу путну инфраструктуру а да што је она боља и прилагодјенијапрописима и условима саобраћаја, број саобраћајних несрећа свакодневно расте. Знатеу чему је основна интенција мог питања: у једној слици коју сам био у прилици да доживим ида је при том подијелим са најмање 10-так припадника Министарства унутрашњих послова,од прије неки дан пред овом Скупштином. Кроз три црвена свјетла - значи успио је човјекда ухвати црвени талас – прошао је власник,, ферарија“ поред ове три зграде које чуванајмање десетак полицајаца, који су потпуно незаинтересовано посматрали шта седешава и остали равнодушни на шкрипу кочница . Када сам, више као градјанин него каопосланик питао, рекли су: ,,Пустите, то је син тога и тога, не вреди да било шта покушавамо.”Господине Брајовићу, не интересује ме стратегија до 2019, интересује ме шта коликосјутра намјерава да предузме Министарство унутрашњих послова да се, макар ако ништадруго, регулатива приведе ономе што значи покушај да се спријечи ово што се дешава нацрногорским цестама. Хвала.
...
ЕМИЛО ЛАБУДОВИћ:
Господине министре, прије свега да се разумијемо, ни на крај памети ми није дабудем денунцијант у било којој ситуацији, поготово не у оваквој, тим прије што сам, рекох,ту слику подијелио са десетак ваших чиновника који су били позванији и за то и плаћени да тоураде. Али, знате ли на шта ми личи Ваш одговор, без најмање малициозности? На онународну “село гори, а баба се чешља.“ Ви сте направили стратегију. Док та стратегија прођесве оно што је прописано законом, док додје овдје и док ми то све исконтролишемо иусвојимо, оде воз низ кукуруз. Медјутим, сложићу се са Вама да није само ријеч опооштравању прописа иако заиста мора и на томе да се нешто уради. Јер, данас у ЦрнојГори коме падне на памет може да стекне возачку дозволу. На прошлој сесијипредвидјеној за посланичка питања, колега Страхиња Булајић Вас је упозорио на чињеницуна који се начин данас добијају љекарска увјерења, као услов за стицање права наполагање возачког испита. Ваше је само да платите, и немате сјекирацију, тако да семедју власнике возачких дозвола шверцују и они који то ни по једном здравственомкритеријуму не би смјели да буду. Али, слажем се са Вама и зато ће Нова инсистирати,смисао овог мог питања је управо био у томе да истакнем потребу да ово не смије дабуде само Ваш ресор. За сређивање и за реализацију те стратегије потребна је веомаширока друштвена акција, господине Брајовићу, и то мултидисциплинарна и да почне одосновне школе, па до овог дома. Ово је нешто што је од толиког интереса за цијелу ЦрнуГору да не може бити само у домену Вашем или било чијем, па ни нашем овдје уПарламенту. Можда би најбоље било рјешење да се, али сад као озбиљна институција, вратеони некадашњи савјети за безбједност саобраћаја гдје се са више различитих, али веомастручних и одговорних адреса разматрала ова проблематика и давали одговарајући одговории одговарајућа рјешења за оно шта је чинити у овој области.
...
ЕМИЛО ЛАБУДОВИћ:
Може ли овај унутарсрпски дијалог да се прекине?
Господине потпредсједниче, господине министре,Ја се надам да сам поставио питање које је превазишло или, да кажем, прескочилосрпски корпус и које се тиче свих грађана Црне Горе, а на име забринутости укупномситуацијом а везаном за епидемију грипа типа А Х1Н1 која је захватила и Црну Гору.Чињеница да је већ пет жртава та епидемија у Црној Гори однијела је можда за статистикумало, али за оне који су изгубили своје најдраже, то је питање живота, а међу обољелима, ана жалост и међу жртвама, највећи број је њих млађих од 40 година. Значи да нијесусамо у питању ризичне грипе које оправдавају ону медицинску флоскулу, да, ето, и обичнигрип односи жртве.
Поставио сам Вам питање да ли се закаснило са проглашењем епидемије и које сесве конкретне мјере планирају с обзиром да је институт проглашења епидемије самоправни основ и правни оквир за многе друге конкретне мјере? Шта Министарство и надлежниоргани у оквиру и ван Министарства који се баве здравственом политиком у Црној Гориимају намјеру да учине? Тим прије, што се у овом тренутку број обољелих не смањује, собзиром на чињеницу да значајан број школа у Црној Гори приводи крају школску годину наначин да дневно изостаје и до 40% ученика, да ли из оправданих разлога или користећи климуукупну која се створила, то већ не знам и није моје да процјењујем. Што је најважније,суочени смо са чињеницом да смо у предвечерје новогодишњих и божићних празника,када предстоји повећано окупљање грађана на појединим мјестима, било да се ради оорганизованим дочецима Нове године на трговима, у ресторанима, у хотелима, било дасе ради о проширеним породичним слављима, итд. Интересовало ме је и поставио сам питањешта намјеравате конкретно да предузмете. Замолићу вас да ми не одговарате оно штосте ми већ одговорили, интересује ме најновија ситуација и најновије мјере које планирате дапредузмете.
...
ЕМИЛО ЛАБУДОВИћ:
Министре, не знам чиме сам задовољнији, чињеницом да талас епидемије јењава илиВашим одговором. Али, са задовољством морам да констатујем, што би рекао наш народиз краја одакле обојица долазимо, фино сте се “избирикали” и јако сам задовољан, прије свегавашом ажурношћу, озбиљношћу којим приступате институцији посланичког питања и овимподацима којима сте ме као грађанина охрабрили и желим, ево јавно, да се прикључимовом Вашем позиву да они који су заиста изложени по било ком основу ризику да будуконтаминирани тим вирусом, да се правовремено вакцинишу и да искористе ту могућност.Али ћу да искористим могућност коментара да Вас подсјетим на двије ситуације. Пријесвега, не знам који термин просто да употријебим, за стање у којима се налазеинфективна оделења у готово свим болничким центрима које сам имао прилике да видим. Тоје катастрофа, господине министре. То су најгоре просторије и најгора могућа одељења утим болницама које имају какве такве услове и такође да Вас подсјетим на Вашеобећање, да је ове године требало да буде завршена Инфективна клиника Клиничкоболничког центра у Подгорици, а ни темељи јој нијесу ударени.Господине министре, колега Радојица Вас је похвалио да сте човјек од дигнитета,тако Вас и хвале у нашем крају, ја у то не желим да сумњам, али ред је да станете изасвоје ријечи и да учините све што је у Вашој моћи. Имаћете нашу подршку да се тај веомазначајан пројекат реализује и да оно ругло у коме се данас налази Инфективна клиникаКлиничко- болничког центра, нестане са лица Подгорице. Оно је стварно брука, и даисправим колегу Радојицу, можда би краљ Никола, да се дигне, Подгорицу познао поономе.Искористићу вријеме резервисано и за додатно питање да Вас нешто питам и замолим.Прво да Вас питам да ли сте као министар, лично, били упознати и да ли сте Ви одобрилиидеју да се направи рекламни спот којим се грађани Црне Горе, кроз карикираног владикуРада, позивају да се одупру грипу и да Вас, као освједоченог Србина, једног одријетких у редовима ДПС-а и као човјека за кога сам поуздано убијеђен да држи дотрадиције, да држи до морала, да држи до неких традиционалних вриједности, који сматра дамора нечега бити што је недодирљиво и што не може бити плод умјетничке слободе иумјетничког поимања стварности и ситуације, замолим да искористите свој ауторитет да, аконишта друго, заштитите владику Рада да се не деси оно на шта нас је он упозоравао, да сене реализују, по ко зна који пут у Црној Гори, они његови стихови “све се човјек брука сачовјеком”. Господине министре, ако нас владика Раде нема на шта озбиљније и на штаисторијски важније позвати него да се боримо против грипа, немојте га, аман заман, и зато злоупотребљавати. Захваљујем.
 Датум: 02.09.2010
Close
Close