Седма - посебна сједница другог редовног засиједања - 21.12.2009.

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Питање која сам поставио министру Лукшићу је у ствари, а сигуран сам да ће се онсјетити, исто питање које сам поставио и прије два мјесеца: Колики је број правних лица саблокираним рачунима на дан 18.12.2009.године?Одговор на ово питање ми је потребан да бих утврдио тренд привредних кретања уЦрној Гори, који је по мени негативан, а по образложењима из Предлога буџета, очекујесе да је на неки начин привредна ситуација нешто боља него што је била. Тако, сачекао бихпрво одговор Ваш, па бих дао коментар. Хвала.
...
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Значи, обистинила се моја прогноза. Подсјетићу министра и посланике и грађане ЦрнеГоре да је исти одговор на овакво питање у октобру мјесецу био 11.800 фирми. Исто сеодносио на предузетнике и предузећа. Сада је 12.267. Ово говорим посебно због тогашто сам изразио сумњу у прогнозу министра, то јест да на елементе на основу којих суони прогнозирали заустављање пактично кризе у Црној Гори, узети су у обзир показатељи запросјек 2009.године, а ја тврдим да је просјек нереалан основ, јер што вријеме вишеодмиче све је горе стање. Тако да и овај број фирми које имају блокиране рачуне, који језа скоро 500 већи него у октобру мјесецу, значи да је стање све теже и теже и дапројекција буџета коју смо усвојили прије неколико дана није реална и мислим да је крајњевријеме да стварно почне озбиљно да се размишља о проблему који сигурно долази врлобрзо, а то је кредитно задуживање Црне Горе или озбиљне рестрикције код тачке издатака.Мислим да затврање очију пред овим чињеницама не води ничему, посебно задобробит грађана Црне Горе, јер онда ћемо морати да вучемо неке изнуђене потезе ито ће да нам буде разлог - дошли смо у такву и такву ситуацију и морамо сад хитно дареагујемо на овај или онај начин. Мислим, да би било много боље да што прије се ухватимоукоштац са проблемима који ће нас скоро сигурно задесити.
Хвала вам пуно.коментар. Хвала.
...
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Поштовани министре,Научили смо од владајућих структура у Црној Гори да врло често једно раде а другообећавају, међутим мислим да је тај јаз највећи кад је у питању однос према Србији.Сваки дан слушамо са јавног сервиса, из других медија да су односи са Србијом однајвећег значаја за Црну Гору, између осталог и због најразвијенијих економскиходноса, културних, традиционалних итд.
Наравно, ја у овом моменту нећу да помињем оно што би требало да јенормално најважније, а то је да у Црној Гори живи 32% Срба и да то треба да буде једанод разлога зашто је Србија најближа Црној Гори.
Нећу да се позивам у овом моменту на то јер питање односа према Косову,мислим да је сама црногорска традиција и историја довољно обавезна и без економскиходноса и важности економских односа према Србији да би наш однос и однос вашегМинистарства и Владе према питању Косова био другачији.
Моје питање је да ли ће ваше Министарство предложити Влади Црне Горе да повучеодлуку о признању Косова као независне државе, уколико Међународни суд правде уХагу закључи да је одлука о проглашењу независности у супротности са међународнимправом? Ја сам задњих дана видио у штампи да су неки званичници Црне Горе, међукојима и предсједник Републике, на неки начин дали могућност да ће се преиспитати оваодлука. Ја бих волио од вас да чујем да ли таква могућност стварно постоји.
...
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Жалим што Вам одузимам вријеме, јер сте Ви у таквом шкрипцу, али ово је за менеизузетно важно.
Морам да Вам кажем да ми је мало невјероватно да у једном случају поштујетете принципе и кажете да ћете поштовати већински став међу чланицама у Европској унији.Зар нијесмо ми првенствено чланица Уједињених нација? Зашто не поштујете став већинечланица Уједињених нација? Између осталог ми још увијек нијесмо чланица Европске унијеа јесмо Уједињених нација. Тако да, господине Роћен, то не лежи. Исто тако причате дасте посвећени регионалној сарадњи. Србија је партнер број 1 Црној Гори, на свјетскомнивоу, европском, а наравно на регионалном Црна Гора Србији и Србија Црној Гори, алиСрбија Црној Гори не ради Црној Гори ово што Црна Гора ради Србији. Значи, пустите садСрбију. Ја кажем рекли сте да сте посвећени регионалној сарадњи, а забијате прст у оконајвећем регионалном партнеру. По сваком питању. А ја ћу сад да пустим ту ствар пострани.
Да кажем нешто друго, што произилази из дугогодишње традиције у Црној Гори иисторији. Нема свака ствар цијену, господине Роћен. Неке ствари не можете да правдатеуопште економским или било каквим бољитком. Црна Гора на коју се ви позивате, врлочесто, као њени наследници кад причамо, значи о старој историјској Црној Гори, за разликуод ове Владе је имала потпуно други приступ Косову. Она је васпитавала генерације накосовским јунацима. Да вас подсјетим, војска се скупљала на Обилића пољани а најбољису добијали Обилића медаље, а Обилић Милош није Јапанац него Србин са Косова. Да васподсјетим.
То је био однос те Црне Горе на коју се Ви позивате, врло често и у овомпарламенту и у својим излагањима. То је однос према Косову. И због тога је један ВукБранковић, који историјски није доказано да је био издајник, морао да буде проглашениздајником да бисмо имали антипод у васпитавању дјеце између Бранковића и Обилића.Господине не, не, само да вам кажем нешто, ви можете да се смијете колико годхоћете, али немојте да повезујете данашњу власт у Црној Гори са онима који су владалиЦрном Гором посљедњих вјекова. Кажите, ми смо Влада дисконтинуитета. Ово је новаЦрна Гора, која никакве везе са својом историјом нема. Тако може. Ако хоћете данастављате традиције Црне Горе из прошлости онда овакав однос према Косову је,најблаже речено, сраман. Жао ми је што користим овакву ријеч.
Извините.
 



Датум: 02.09.2010
Close
Close