Радуновић: Шинаватрино држављанство нема везе са инвестицијама

Потпредсједник Нове српске демократије и члан скупштинског Одбора за међународне односе и европске интеграције Славен Радуновић изјавио је да је црногорска власт бившем тајландском премијеру Таксину Шинаватри дала држављанство како би му помогла у скривању од тамошњих власти, а не због његових наводних планова да инвестира у Црној Гори. Он у изјави за "Дан" тврди да је то доказала и најновија изјава шефа црногорске дипломатије Милана Роћена, тачније његово признање да не зна да ли ће Шинаватра инвестирати у Црној Гори.
- Још једном се показало да одлука власти да Шинаватра добије црногорско држављанство нема апсолутно никакве везе са њиме као инвеститором у црногорску привреду. Опозициони политичари су на то указивали од првог момента. Најновија изјава министра иностраних послова Милана Роћена доказала је да је прави разлог за додјељивање држављанства Шинаватри, у ствари, било његово скривање од тајландских власти - оцијенио је Радуновић.
Роћен је не тако давно, правдајући одлуку власти да свргнути тајландски премијер добије црногорски пасош, говорио како је "Љинаватра заинтересован за значајне пројекте у Црној Гори". Категорички је тврдио и да је додјела држављанства бивљем тајландском премијеру побољљала углед Црне Горе у свијету. Исто тако, и премијер Мило Ћукановић је раније тврдио да је Црна Гора дала Шинаватри држављанство "дјелимично и због планова тајландског бизнисмена да инвестира у црногорски туризам". У исплативост одлуке да Шинаватра постане црногорски држављанин јавност су упорно убјеђивали и вицепремијери Игор Лукшић и Светозар Маровић. Лукшић је објашњавао да ће Црна Гора извући директну економску корист из давања држављанства свргнутом премијеру Тајланда Таксину Шинаватри.
- Он ће донијети корист економији тиме љто ће привући нове инвеститоре или тако што ће сам инвестирати. Уколико господин Таксин планира да инвестира у нељто, сигуран сам да ће то бити обнародовано ускоро - тврдио је Лукшић. Други потпредсједник Владе Светозар Маровић, одговарајући на посланичко питање, у парламенту је устврдио да је Црна Гора дала држављанство Љинаватри вођена економским интересима. - Очекујем да ће ти разлози укоро бити валоризовани - предвиђао је он. Након оволиког оптимизма, Роћенова порука да не зна хоће ли Шинаватра инвестирати у Црној Гори наговјештај је промјене планова контроверзног Тајланђанина или, пак, признања да је Влада крила истинске разлоге.
Радуновић је коментаришући даље најновији став шефа црногорске дипломатије истакао да "Роћен није желио да пред тајландским колегом Каситом Пиромјом помиње Шинаватрине инвестиције".
- Разлог је у томе што Тајланд као држава гони Шинаватру за тај новац који је отео од пореских обвезника у својој земљи. Притјеран у ћошак, Роћен је практично морао да призна да постоје други разлози због којих је Шинаватра добио црногорско држављанство. Вјерујем да је у питању дуг према неком "пријатељу" Црне Горе, који је некога од људи из врха црногорске власти задужио у разним међународним пословима којима се овај режим бави. Ово је начин за враћање тог дуга - закључио је Радуновић.


(Дан, 01. 09. 2010.)
Датум: 02.09.2010
Close
Close