Шеста сједница другог редовног засиједања - 15.12.2009.

ЕМИЛО ЛАБУДОВИЋ:
Господине Жугићу,Наука је утврдила да је оптимизам, као поглед на свијет и на живот, веомакористан за здравље и да они који на тај начин прилазе реалности у којој се налазе живедуже и ређе оболијевају од хроничних обољења.Међутим, онолико колико је оптимизам користан за здравље, потпуно јебескористан када је у питању новчаник. Можете по цио дан да играте пипиревку, дајодлујете, да тамбурате, у новчанику ће се увијек наћи онолико колико сте зарадили, коликосте уштеђели или колико сте, по неком другом основу, намакли, под условом да васнијесу ухватили.
Ја се баш живо питам на основу чега ви тако транспарентно испољавате тајоптимизам кад га не испољава ни онај који је сачинио овај буџетски предлог. Ево вамје на страни 2 - предвиђање макроекономских фискалних оквира за 2010. годину,господин министар је таксативно набројао шта очекује да се деси у 2010. години, каопредуслов да се ова књига оствари онако како је у њој написано. Међутим, из свих тихчинилаца које је господин министар овдје навео, свакодневно стижу вапаји да је водастигла до пода, или ја и ви гледамо потпуно различите информативне емисије и читамо различитеновине.
Кажете да овај буџет има своју развојну компоненту због 120 милионакапиталног буџета. Не огледа се, ви сте економиста па знате, господине Жугићу,развојна компонента једног буџета не огледа само у томе. Погледајте коликоиздвајате само за науку, колико издвајате за образовање. Такође, оптимизам Фондана чијем сте челу гајите очекиваним повећањем издвајања из зарада. Којих зарада,господине Жугићу, кад вам је гро радника или испред Владе или у кругу својих фабрика ипотражују сваки дан и вапе да им се исплати оно што им се дугује већ годинама игодинама. Али, ево, ако нећу да вјерујем вама и нећу да вјерујем онима који свакидан кукају како је црногорска привреда у колапсу, јер не ради ништа, ја ћу да вјерујемгосподину министру. Додуше, он једну причу прича овдје нама, али другу тамо гдје суони пред којима не смије да говори ништа друго без онако како јесте. Он је нанедавно одржаном неком од тих бројних панела и симпозијума који се сваки данодржавају у Црној Гори, тек 2011. годину назначио као годину благог опоравкацрногорске привреде. Према томе, шта ћемо да радимо већ ове наредне године.Далеко је до ,,зелене гране” у условима у којима ми јесмо, господине Жугићу. И,стварно ми није јасно, ја бих волио да са вама подијелим тај оптимизам, јер од овогаћемо макар дјелимично једнако живјети и ви и ја. Али, бојим се да је ово само запропаганду и за то да овај буџет што прије прође овдје у Скупштини.
 Датум: 01.09.2010
Close
Close