Ђукановић: Режим финансијски дестабилизује опозицију

Парламентарне странке у Црној Гори годишње добијају од Министарства финансија 2.100.000 еура, саопштено је јуче из Владе. Портпарол Министарства финансија Гордана Јовановић казала је "Дану" да тај ресор мјесечно даје 175 хиљада еура за рад странака.
- Укупно, на годишњем нивоу, исплаћује се 2.100.000 еура - навела је Јовановић. Иако не споре да се износ средстава, који је за странке сада већи због недавних измјена закона о финансирању политичких партија, редовно исплаћује, парламентарне политичке структуре истичу да је то недовољно за ефикасан политички рад.
Предсједник Извршног одбора Нове српске демократије Милутин Ћукановић тврди да новац који уплаћује Министарство финансија заиста стиже редовно, али то ипак није довољно да опозиционе странке подигну рад на већи ниво.
- Принуђени смо да се сналазимо како знамо и умијемо, јер новац из државне касе није довољан да финансирамо неке наше пројекте, а посебно је то важно због честих избора. То нам је дефинитивно највећи проблем, јер, иако се средства за предизборну кампању дају посебно, ипак су то цифре које нијесу довољне да подмиримо све трошкове - казао је Ћукановић за "Дан". Он је подсјетио да је у протекле четири године одржан велики број избора и да је то захтијевало значајне трошкове.
- Имали смо референдум 2006. године, па парламентарне изборе те године, затим предсједничке 2008. године, онда парламентарне 2009. године, а ове године се гласало у 14 општина, што је било у рангу парламентарних. И за партије које добијају више новца, не би било лако да се то све реализује, а не за црногорску опозицију, коју режим и на овај начин покушава да дестабилзује - сматра Милутин Ћукановић.
Према његовој оцјени, несхватљиво је да држава нема више слуха за потребе политичких организација, мада наглашава да су недавне измјене закона помак у добром правцу.
- Мора се наћи неко рјешење. Људима треба исплатити зараде, измирити друга дуговања, платити закупљене објекте, па смо најчешће принуђени да подижемо кредите да би дошли до новца који нам је потребан - објаснио је функционер Нове српске демократије.


(ДАН, 30. 08. 2010.)
Датум: 31.08.2010
Close
Close