Алексић: Срби из ДПС-а подржали укидање свог језика

Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић оцијенио је да је „врло тужно и проблематично" што су посланици и чланови Владе из ДПС-а који се изјашњавају као Срби подржали измјене закона о образовању, којим се српски језик искључује из црногорског образовног система. Алексић је за „Дан" казао да не одобрава такве потезе појединих црногорских политичара, који за себе јавно тврде да су Срби, наводећи да су тоталитарни системи у свијету и раније примјењивали сличне методе.
Према раније објављеним информацијама, неколико посланика у ДПС-у за себе тврде да су Срби, као и два министра у Влади Црне Горе Гордана Ђуровић и Миодраг Радуновић. Они су подржали закон који искључује српски језик из образовннх институција, а уводи црногорски, иако се он овдје појављује без граматике, а не зна се ни по каквом плану и програму ће се изводити настава. Није проблематично ни што историјске околности упућују на закључак да се у Црној Гори говори српски, а није помогло ни позивање на претходна уставна рјешења и резултате пописа становништва из 2003. године. Да Срба има у Влади и посланичком клубу ДПС-а потврдио је недавно премијер и шеф најјаче странке Мило Ђукановић.
Знате, то је њихово право да бирају политичку опцију која је против интереса њиховог народа. Није то ништа непознато у теорији. Али, без обзира на такве ствари, заиста је веома тужно и проблематично да тој политици и идеологији која директно потире основна људска права народа којем они припадају пружају отворену подршку, сматра Алексић.
Он упозорава да је историја забиљежила случајеве да политичари приђу опцији која директно ради против интереса народа којем припадају. Додаје да су слична искуства биљежили и српски историчари.
Рецимо, у такозваној Независној Држави Хрватској, која је, без сумње, злочиначка творевина, постојали су Срби додуше малобројни који су отворено подржали режим Анте Павелића, иначе одговоран за страдања стотине хиљада Срба. Није то, међутим, све казао,  је Алексић.
Он наглашава да су Срби имали своје људе који су директно радили против интереса народа којем припадају и током посљедњих ратних дешавања у Босни и Херцеговини почетком 90-их година.
Наиме, постојали су Срби у влади вође босанских муслимана Алије Изетбеговића, који су  њему помагали. Чак је један од војних команданата такозване армије БиХ био Србин Јован Дивјак, који је, ето, ратовао против интереса сопственог народа и предводио исламске бојовнике и муслиманске тобожње свете ратнике у борби против српског народа.Према томе, историја јасно показује о чему се заиста ради, истакао је Алексић.
Иако не одобрава такве политичке и друге потезе, посланик Нове српске демократије истиче да су људи који су као чланови ДПС-а подржали закон који Србима забрањује да похађају наставу на свом језику имали право да то ураде.
Али, остављам могућност да људи о којима је ријеч представљају лични интерес интересу народа коме припадају. Познато је и да тоталнтарни режими, а посебно неки који су се на својим територијама директно обрачунавали са појединим народима, ангажовали одређен број припадника народа са којим се обрачунавају како би приказали лажно стање. Тврде да није тачно да газимо права једног народа када у својим редовима имамо његове припаднике. Мени се чини да то све подсјећа на данашњу Црну Гору, закључио је Алексић.

(ДАН, 24. 08. 2010.)

 

 

 Датум: 24.08.2010
Close
Close