Алексић: Власт помаже мафијаше

Њемачка новинска агенција ДПA јавила је да је економско држављанство у Црној Гори највјероватније уведено да би се руским олигарсима Олегу Дерипаски и Роману Aбрамовичу омогућило да добију држављанство Црне Горе, а самим тим и слободан приступ територији ЕУ.
- Са црногорским пасошем може се слободно путовати Шенген зоном, будући да је уведен безвизни режим. Систем у Црној Гори је такав да због почињених кривичних дјела нема посљедица јер устав не дозвољава изручивање црногорских држављана - наводи се у тексту њемачке агенције, уз подсјећање да је власник тима Формуле 1 Еди Џордан добио држављанство, као и да се јахте Дерипаске и Aбрамовича "очекују" у Порто Монтенегро у Тивту, чији је власник канадски бизнисмен Питер Манк.
Посланик Нове српске демократије Будимир Aлексић истиче да је из МУП-а потврђено како више од 60.000 грађана нема података о држављанству, или су држављани неке друге државе.
- Умјесто да се тим људима помогне, а не да им МУП намеће невјероватне процедуре и да их то што немају држављанство обесправљује у Црној Гори, они их додатно провоцирају тако што јавно нуде држављанство на продају за пола милиона еура. Ово је врло озбиљна провокација, посебно према српском народу у Црној Гори - изјавио је Aлексић за "Дан".
Он је истакао да се поступање врха црногорске власти у политици регулисања држављанства своди и на политички мотивисано одлучивање, с намјером да се ослаби изборни потенцијал опозиционог блока.
- Познато је да је највећи број људи без држављанства из српског народа, и да се самим тим врло добро зна да гласају на изборима за опозиционе странке. То је једна димензија проблема. Друга димензија је воља ове владе да помаже мафијаше и криминалце, а да тежак живот десетина хиљада људи који немају држављанство, још више отежава - казао је Aлексић.

 

(ДАН, 14. 08. 2010.)
Датум: 16.08.2010
Close
Close