Алексић: Државне симболе треба радикално мијењати

Демократска партија социјалиста спремна је да са опозицијом разговара о скраћењу државне химне, потврдио је Рајко Ковачевић, портпарол ДПС-а. Он је у изјави за "Дан" саопштио да и стручна јавност сматра како химна можда траје предуго, "па постоји могућност да се разговара о њеном скраћењу".
- Та понуда је постојала, на столу је, али то што колеге из опозиције и ово питање користе да покажу како нијесу задовољни резултатима референдума из 2006. године је заиста њихов проблем. Резултати избора показују да им вјерује све мање људи, а и да се на политичким основама на којима граде кампању не може мијењати ништа, већ да им се, због тога што, изгледа, још не признају државу у којој живе, подршка бирача свакодневно смањује - подвукао је Ковачевић.
Међутим, из угла посланика Нове српске демократије Будимира Aлексића, државни симболи Црне Горе нијесу прихватљиви за значајан број грађана, изазивају подјеле и треба их што прије радикално мијењати.
Aлексић је "Дану" казао да иако постоји огромна потреба да се што прије мијењају државни симболи, лично не вјерује у могућност постизања договора са партијама на власти о том питању.
- Толико је предлога Нове српске демократије, и сваки од њих није прихваћен од стране врха власти. Из мог угла, једино ће смјена овог криминалног режима, који је одговоран за сиромашење друштва и његово морално пропадање, донијети државне симболе који ће бити прихватљиви за све грађане - цијени Aлексић. Он истиче да вјероватно ни не постоји народ у Европи чија се права брутално и неометано газе, као што је то данас случај са српским народом у Црној Гори.
- То се, између осталог, може видјети и на принципу државних симбола, од којих су неки увредљиви за Србе, што се на примјеру химне најбоље може видјети. Нема никаквог разлога да се стихови чији је аутор познати ратни злочинац Секула Дрљевић пјевају као химна Црне Горе - навео је Aлексић.
Он је оцијенио да режим ДПС-СДП коалиције над Србима у Црној Гори спроводи политику националне, културне, духовне и економске дискриминације, сегрегације и обесправљивања.
- Најгоре је што то никога, осим самих жртава, нимало не узбуђује. Сваки покушај представника српског народа у Скупштини да се српско питање стави на дневни ред, односно да се постави питање елементарних људских права Срба у Црној Гори, третира се као национализам и удар на темељ независне државе. Неприхватљиво је то, јер тражимо само оно што нам припада - рекао је Aлексић.
Посланик Нове сматра да су само ДПС и СДП, а и неке њима блиске странке, једино задовољне симболима, док сви остали имају примједбе.(ДАН, 07. 08. 2010.)

 

 

 Датум: 07.08.2010
Close
Close