Алексић: Вујановић заступник антисрпске политике

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић потписао је у уторак указ о проглашавању закона о измјенама и допунама закона о општем образовању, којим се српски језик искључује из образовних институција.
Посланик Нове српске демократије Будимир Aлексић сматра да је обраћање, ради оцјењивања, Уставном суду, тренутно једина варијанта. Подсјећајући да је попис из 2003. године показао како двије трећине грађана говори српски, истакао је да су сви аргументи на страни опозиције.
- Мислим да ово од Вујановића и није било неочекивано, јер се зна да се он лажно представља као неко ко води рачуна о интересима свих заједница. У питању је само још један заступник политике чији је фундамент антисрпство. Обратићемо се као појединци Уставном суду јер изгледа Срби у Црној Гори данас треба да, као Јермени некада под Османлијама, уче свој језик у кућама, а не у школама, и још да то раде да их нико не види. У питању је тешко кршење људских права двије трећине грађана Црне Горе, и морамо да то спријечимо - казао је Aлексић за "Дан".
Текст, чији је аутор Министарство просвјете и науке на челу са министром Славољубом-Мигом Стијеповићем (ДПС), и прије гласања је од стране опозиције оцијењен као кршење Устава. Но, ДПС-СДП већина је имала другачије мишљење. Након гласања посланика, прошле седмице, услиједио је позив предсједника СНП-а и Нове српске демократије, Срђана Милића и Aндрије Мандића, Вујановићу да се састану и разговарају о овом закону и чињеницама због којих је споран. Начелно се шеф црногорске државе одазвао, али је убрзо поручио како закон, из његовог угла, са становишта уставности и очувања људских права, није споран. Мандић је након тог коментара одустао од састанка, док се Милић неформално срео са предсједником Црне Горе, прекјуче, током прославе Дана општине Плужине, али је Вујановић и након овог сусрета саопштио све оно што је говорио и раније.
У сваком случају, Вујановић није сагласан са оцјенама да овај закон може да наруши позицију српског језика у Црној Гори. Црногорски предсједник је и раније саопштавао да нема право да оцјењује да ли је закон уставан или не, већ да је овлашћен искључиво за процјену постоји ли колизија унутар законских норми.(Дан, 06. 08. 2010.)


 

 

 Датум: 06.08.2010
Close
Close