Алексић: На сцени насилна асимилација

Oпозиционе партије оштро су критиковале парламентарну већину због усвајања измјена Закона о општем образовању и васпитању којима се у све школе у Црној Гори уводи црногорски језик.
Функционер Нове српске демократије Будимир Aлексић сматра да су измјене образовног закона најкатастрофалнија одлука у историји црногорског парламентаризма и да представљају организовани државни терор и огољено насиље. Он је додао да су опозициони посланици напустили скупштинско засједање не због увођења црногорског већ због прогона српског језика.
- Aпсурдна је ситуација да Aлбанци, који су мањина, могу да се школују на свом језику, а Срби и половина Црногораца не могу на матерњем српском. Ово је кршење Устава по којем је српски језик у службеној употреби и који забрањује сваку врсту дискриминације. Ово се зове насилна асимилација - сматра Aлексић. Истиче да говорници српског језика у свим државама бивше Југославије имају право на образовање на свом језику, а у Црној Гори, у којој су једина статистички констатована већина са 64 одсто, то им се право суспендује.
- Оваква одлука произвешће несагледиве посљедице по стабилност у Црној Гори, које ће трпјети сви грађани без обзира на национално и језичко опредјељење - закључио је Aлексић.


(ДАН, 29. 07. 2010.)
Датум: 29.07.2010
Close
Close