Радоњић: Екстремисти из власти се опредијелили за подјеле

Нова законска рјешења у области образовања омогући ће да ДПС од новца грађана Црне Горе школује армије својих послушника, задовољних робова, без здраворазумске критичке мисли, чиме ће се ојачати ничим заслужена позиција те партије, а од државе направити приватна својина у власништву пар породица, сматрају саговорници "Дана". Посланици у црногорском парламенту требало би данас да се изјасне о предлозима измјена и допуна сета образовних закона, на које су из опозиције у току расправе имали низ критика, предлога и сугестија.
За професора Филозофског факултета и шефа Одбора за просвјету и науку Горана Радоњића из Нове српске демократије спорно је укидање српског језика у школама.
- Најважнија ствар у вези са измјенама Општег закона о образовању тиче се питања језика. Нова није жељела да тим поводом скупља политичке поене, него пронађе компромис у интересу свих. Ми смо предложили амандаман према којем би ученик, односно родитељ или старатељ бирао на којем језику ће слушати наставу што је у складу са тренутно праксом у школама. Међутим, екстремисти у владајућој коалицији су се опредијелили за наметање рјешења којима се у просвјети српски језик укида и тиме дискриминише 63 одсто грађана који по званичним подацима тај језик говоре. Такав предлог је у супротности са Уставом, али и Европском конвенцијом о људским правима, као и елементарним осјећајем правде - сматра Радоњић. Нова не губи наду и позива посланике владајуће коалиције да још једном размисле и гласају за компромис који је у интересу свих нас. - Екстремистичка рјешења би унијела у црногорско друштво нове и трајне подјеле и то, што је најгоре, међу дјецом. То би био извор трајне нестабилности и нова препрека у европским интеграцијама. Зато још једном позивамо владајући већину на компромис којим би се регистровало фактичко стање и кренуло путем оздрављења нашег друштва - оцијенио је Радоњић.
Шефица Стручног тима за образовање Бранка Бошњак из ПзП-а сматра да нова законска рјешења омогућавају школовање ДПС послушника од државног новца.
- Расправа о сету закона о образовању показала је да је ДПС оперативац, министар просвјете и науке Славољуб Стијеповић спреман донекле да прихвати аргументе опозиције, али нажалост само оне који не угрожавају његов наум да кроз законско рјешење помогне Универзитету у Доњој Горици премијера Мила Ћукановића у враћању кредитних задужења у вриједности преко 12 милиона еура узетих што код ЦКБ-а, што код Монтенегро банке. До те мјере жели да се докаже пред својим шефом да је глатко одбио амандмане мањег коалиционог партнера у власти којима су жељели заштити државни Универзитет, јер једноставно оперативац ништа не препушта случају. Показало се да министра добро обавијештеног оперативца, више брине кворум Главног одбора и број посланичких мандата ПзП-а, него огроман број сугестија и примједби упућених на поменуте законе - истиче Бошњак.
Она наводи да иако је министар "обећао да се неће финансирати студијски програми на приватним универзитетима, уколико постоје на државном, ипак није дозволио да се то експлицитно унесе у закон или да остане онако како је у важећем закону".
- Наравно да неће одржати обећање. Ове године је упис већ завршен, али следеће године сигурна сам да ћемо имати прилику да се суочимо са тзв. ваучеризацијом, изумом економског гуруа, који нас ево већ годинама усрећује својим креатурама. Наводно хоћемо у Европу, а занемарујемо чињеницу да највећи број држава Европске уније не дозвољава чак ни отварање приватних факултета на којима се стиче диплома учитеља, васпитача, љекара, правника, јер кроз законе о професијама од изузетног значаја, озбиљне држава желе да имају посебну одговорност за школовање ових кадрова и то држе у својим рукама, а наша држава систематски и врло свјесно урушава свој универзитет задовољавајући личне интересе премијера и његове братије. Остаје да видимо да ли ће СДП дозволити да буде дио ове деградације система образовања на свим нивоима - закључила је Бошњак.
Посланик СНП-а Милан Кнежевић наводи да амандмани СНП-а на Предлог измјена Општег закона о образовању представљају рјешење у потпуности засновано на Уставу којим се питање употребе језика у образовним установама третира у складу са правним и лингвистичким начелима, као и упоредним искуствима земља ЕУ.
- Зато је сасвим схватљиво што је искључив однос министра Стијеповића на пленуму по овом питању, након расправе на одбору, добио много блажу интонацију. Независно од његовог коначног става, вјерујем да ће приликом гласања, посланици ДПС-а схватити важност нашег амандмана и подржати рјешење које произилази из Устава и ствара претпоставке за елиминисање даљих подјела међу грађанима Црне Горе. Оно што је сасвим сигурно, уколико се владајућа коалиција не изјасни позитивно о нашем амандману, све опције су отворене, изузев једне, а то је да СНП сигурно неће гласати за овако предложени сет закона о образовању - објаснио је Кнежевић.


Т. Р.


Министар исмијава оно што не познајеБошњак наводи да "изгледа да ћемо дозволити да школски одбори буду декори, удаљени од интереса ученика и наставника, са већином коју ће чинити марионете ресорног министарства".
- Свако ко је пратио расправу о овим законима, могао је да види са којом дозом неозбиљности један министар, истина ни крив ни дужан угуран у ресор о коме не зна готово ништа, обесмишљава ову, у сваком друштву приоритетну област, област образовања и науке. Чули смо како назива спрдњом то што је ова тема заинтересовала велики број његових доскорашњих колега посланика, те да га „оставе на мир". То је била, без имало професионалне етике, чиста представа исмијавања и изругивања и образовања и науке од стране човјека који је од тих тема миљама далеко, и који је без аргумената покушавао одбранити неодбрањиво - казала је Бошњак.


СДП не одустаје од амандмана


Чланове Савјета за високо образовање требало би да бира и разрјешава Скупштина, а не Влада, како је предложило Министарство просвјете и науке, наводи се у амандману посланика СДП-а Дамира Шеховића. О амандману на предложене измјене Закона о високом образовању сјутра ће се изјаснити чланови Одбора за уставна питања и законодавство. Шеховић наводи да Савјет постоји да би стручним предлозима и на основу посебних законских овлашћења перманентно утицао на Владу ради побољшања квалитета високог образовања.
- Да би испунио сврху постојања, Савјет мора бити независтан у сваком погледу од иснтитуције којој подноси одређене предлоге у функцији остваривања циља због којег је и основан. Додатна независност тог тијела се постиже уколико чланове Савјета бира Скупштина - каже се у образложењу. Шеховић сматра да држава може да финансира само студијске програме на приватним високошколским установама које не постоје на Универзитету Црне Горе.
(ДАН, 27. 07. 2010.)
Датум: 27.07.2010
Close
Close