Лабудовић: Жртве рата се морају једнако третирати

У Братунцу је одржан помен Србина страдалим на том подручју и у Сребреници током ратне 1992. године. Предсједник Црне Горе Филип Вујановић није се појавио на помену, иако је само дан раније присуствовао комеморацији на којој је обиљежена петнаестогодишњица злочина над муслиманским становништвом у Сребреници.
Потпредсједник Нове српске демократије Емило Лабудовић оцијенио је да чињеница да Вујановић није одао пошту невиним српским жртвама представља наставак кратковиде и послушничке политике црногорског режима.
-Актуелно црногорско руководство, умјесто да води рачуна о интересима својих грађана и потреби да се утврди истина и све жртве рата једнако третирају, слиједи директиве појединих међународних центара моћи којима је стало да кроз политику селективне истине и даље одржавају тензије на овим просторима и кроз то креирају своју политику. Вујановићу, као и свим осталим челницима црногорског руководства једнако је мјесто у Сребреници, Братунцу и свим стратиштима на којима су страдале невине жртве. Једино тако се може градити повјерење и лијечити ране из прошлости, казао је Лабудовић.
Подсјетио је да Нова српска демократија упорно инсистира да се у црногорској Скупштини усвоји резолуција о осуди свих злочина. Та настојања, како је истакао, наилазе на константан отпор владајућих структура.
И то показује да црногорска власт није спремна да понесе бреме овога времена, а камоли да има визију будућности, закључује Лабудовић.
Према подацима надлежних служби Републике Српске, снаге под командом Насера Орића убиле су више стотина српских цивила у периоду од маја до децембра 1992. године. Убиства су се десила у општинама Сребреница, Братунац и Скелани. Хашки трибунал је Орићу изрекао затворску казну од двије године зато што није спријечио злочине над Србима, али је у жалбеном поступку ослобођен кривице. На Петровдан 1992. године муслиманске снаге под командом Орића упале су у српска села Залазје, Биљача, Сасе и Загоне и убиле и измасакрирале 69 српских цивила.(ДАН, 13. 07. 2010.)
Датум: 13.07.2010
Close
Close