Алексић: Поштени и вриједни људи су на периферији

Влада Црне Горе је владајућа структура са спорним легитимитетом јер је њен предсједник Мило Ћукановић главноосумњичени за најтежа кривична дјела, сматрају у опозицији, док из партије на властy (ДПС) поручују да је на челу Црне Горе озбиљна државна политика, која гарантује развој и интеграције.
Када је прије годину дана Мило Ћукановић, као лидер ДПС-а, поднио експозе за шести премијерски мандат није фалило реакција "опет иста прича". Дванаест мјесеци касније, црногорски опозиционари немају никакву дилему - Влада у континуитету не рјешава горућа социоекономска питања грађана, а криминал остаје један од главних безбједносно-политичких фактора у земљи.
Из угла посланика Нове српске демократије Будимира Aлексића, економска политика је близу краха, упркос недавним Ћукановићевим обећањима да ће све бити у реду.
- Ево, грађани својим очима виде штрајкове, пропадања предузећа, резултате једне несхватљиве приватизације, док Ћукановић и даље говори да је све то претјеривање и да је економија на врло добром путу. Сада треба одговорити на питање - коме грађани да вјерују, да ли премијеру или својим очима - каже Aлексић за "Дан".
Политички директор ДПС-а Предраг Секулић одбацује оптужбе опозиције и наглашава да су зацртани циљеви из премијеровог експозеа испуњени. - Рад Владе је био заиста више него успјешан, а основни задатак у протеклом периоду је био да заједно прегурамо ефекте глобалне економске кризе. Зато, надамо се да ће и остале три године бити успјешне као прва. Оптужбе опозиције не стоје, јер то су неке глупости које стално чујемо. Уосталом, и недавни локални избори су показали да им грађани мање вјерују него прије годину. Треба да промијене реторику и да се баве неким другим стварима - рекао нам је Секулић. Будимир Aлексић одговара оцјеном да Ћукановић није испунио ниједан од циљева које је саопштио јуна прошле године и наводи да је Ћукановић такав политичар још од када је прије 20 година доспио у врх црногорске власти.
- Црна Гора је друштво специфичног система вриједности, гдје су основне етичке норме често заборављене. Само у таквој средини на власти може да опстане лице које тужилаштво једне стране демократске државе - Италије - означава као шефа криминалне мреже. Према томе, Ћукановић је одговоран за стварање система у коме су поштени, радни, вриједни, одговорни и пажљиви људи на периферији, а у центру пажње су криминали, крадљивци, берзански шпекуланти и насилници. Не би то било могуће да систем, путем механизама креирања пожељне културне и медијске слике, не намеће управо криминал као пожељан облик понашања, а фалсификовање историје Црне Горе као нешто узвишено - упозорио је Aлексић.
Социолог Aндрија Ћукановић је сагласан да систем у Црној Гори промовише дискриминацију и не отвара пут стварању друштва социјалне правде. - Да су грађани судили по заслугама ове власти, односно да је опозиција организованија а изборни процес регуларнији, сигурно је да данас не бисмо причали о шестом мандату Ћукановића. Овако, проблеми који су постојали у протеклом периоду и даље су присутни, док заиста не изгледа јасно како ће се ријешити - закључио је Aндрија Ћукановић.


(ДАН, 18. 06. 2010.)
Датум: 21.06.2010
Close
Close