Трећа сједница првог редовног засиједања-07.07.2009.

СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
..... либерализацији визног режима за грађане Црне Горе. Међутим, желим једну потпуно добронамјерну критику министру, а и многима у Црној Гори који стално праве исту грешку и на тај начин, на неки начин, бар по мом схватању, понижавају државу Црну Гору или да кажем грађане Црне Горе, а то је један, неће се министар увриједити, сигуран сам да зна значење те ријечи, медиокритетски приступ свему што долази из Европе и прихватање неких израза који немају везе са духом нашег језика. Значи, као што је и са новцем који ми користимо, тако је у овом случају и са  европском организацијом ми преузимамо израз Еуропол, причамо о закону, значи званичном документу, а свака држава у Европи, сваки народ у Европи тај дио ријечи Еуропол, тај први дио од четири слова чита на начин на који га изговара Европа, па га Французи зову Иропол, Њемци Оеропол, Енглези Јуропол, а Бугари Европол, значи онако како га назива и Европа.
Зашто ми прихватамо верзију италијанску, шпанску и хрватску мени то уопште није јасно. Ово је званични документ. У Црној Гори се каже Европа, док другачије не изгласате. Када буде Еуропа, молим лијепо, нека буде Еуропол, али молим вас, то је ипак понижавање наше интелигенције, па сви знамо да је Европа, онда је Европол. Када буде ово закон између Хрватске и Европола, онда нека се зове Еуропол. Ето, ова је прича била и када смо причали о еуру односно евру. То је тако прошло, нажалост, али ево, сада ако можемо то да исправимо ја бих волио да се исправи. Хвала вам.
...
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Уважени посланици,
Ја ћу стварно, не као већина мојих колега који су рекли да неће да искористе пет минута, да искористим само један минут, имам само једно питање за представника Владе, господина Делића, и желио бих да добијем јасан одговор на ово питање - Рекли сте да је 24 човјека са уредном документацијом дошло и иницирало електорску скупштину Српског савјета и послије су кроз то дошли до одредјених права која су искористили. Питам Вас потпуно јасно - Да ли 24 друга човјека са уредном документацијом могу на исти начин да имитирају електорску скупштину црногорског народа, јер познајем неке Црногорце који су поучени оваквим примјером како се лако долази до новца блиски идеји да иницирају електорску скупштину црногорског народа? Значи, очекујем јасан одговор да ли је могуће на исти начин да се оснује и да се учини електорска скупштина црногорског народа, с обзиром да су и Црногорци мање од 50% у Црној Гори и у односу на остатак грађана Црне Горе, мањина су. Молим вас да ми одговорите јер тим мојим пријатељима је то врло битно. Уколико ви потврдите да је то могуће, они ће, вјероватно, да уђу у ту процедуру. Хвала.
...
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Значи, могу и ја да препоручим мојим пријатељима, њима 12, да иницирају електорску скупштину, да скупе медју пријатељима Србима, Црногорцима, Хрватима, није битно, не, не, молим вас, Ви не знате ко се потписао. Ви не знате за људе који су се потписали да ли су они Срби или Црногорци. Значи, они ће да донесу, као што су и ови донијели испуњене листе са 10.000 потписа, имаће 100 људи на електорској скупштини и ви ћете онда ако буде, нијесам пратио колико је по ребалансу Буџета, да им дате прво: око 28.000 евра, ова прва подјела, јер би то било онда 7 савјета, и онда би Црногорци, пошто их има око 43 до 45% би их било у укупном броју мањина, ви бисте им онда додали још 130.000 и ти моји пријатељи могу да рачунају да имају 150.000 евра противно вољи Демократске партије социјалиста, СДП-а и свих осталих који представљају црногорски народ а нијесу за црногорске мањине. Хвала.
 Датум: 28.05.2010
Close
Close