Булајић: Потребна је парламентарна истрага о КАПУ-у

Опозициони посланици сагласни су са правницима да би због плаћених гаранција Комбинату алуминијума од 23,4 милиона и још 110 милиона које ће сигурно бити исплаћене из буџета требало отворити парламентарну истрагу и утврдити кривичну и политичку одговорност, међутим нијесу сигурни да би то наишло на подршку већине у парламенту.
Страхиња Булајић (Нова) сматра да је парламентарна истрага о КАП-у потребна, јер су многе одредбе уговора о поравнању несхватљиве.
– Рецимо у оквиру тачке 31.1 се спомиње тачка 30.3 која уопште не постоји у уговору, тако да је евидентан неозбиљан приступ, који је сада узрок многих проблема у црногорској економији. Поравнање јесте било рјешење на кратки рок, али је на дуги створиле велике проблеме – казао је Булајић.
Он је истакао да је очигледно да „неко“ бјежи од арбитраже, коју Влада спомиње као једно од рјешења за тренутну ситуацију у КАП-у.
– Поравнање је кључни и највећи проблем, а питање је какав је био основни уговор о приватизацији, када овај о поравнању може довести до банкрота Црне Горе, уколико падну све гаранције. Јер је ВТ банка, већ затражила активирање 60 милиона еура и њихову једнократну исплату – навео је Булајић, који је истакао да би се по питању одговоности, најприје требало сагледати шта је претходило уговору о поравнању.
 


(ДАН, 17. 06. 2012.)
Датум: 18.06.2012
Close
Close