Лабудовић: Могуће да Лукшић има резервну варијанту

 Премијер Игор Лукшић закаснио је са покретањем дијалога са опозицијом о усвајању уставних промјена, осим ако нема резервну варијанту која би му обезбиједила неопходну двотрећинску већину. То је у разговору за „Дан” истакао потпредсједник Нове српске демократије Емило Лабудовић. Како је навео, да је премијер заиста имао намјеру да дође до дијалога и до рјешења која би омогућила двотрећинску подршку уставним промјенама, могао је то да уради одавно. Подсјетио је да је остало свега још десетак дана до коначне одлуке Европске уније о томе да ли Црна Гора испуњава услове за почетак преговора о чланству. 

– Можда премијер има резервну варијанту која подразумијева потребан број руку у парламенту да се предлог уставних амандмана у облику у којем га је сачинила скупштинска већина, не усвојивши ниједну примједбу или предлог представника опозиције, изгласа већ на некој од предстојећих сједница Скупштине која би била одржана прије 26. јуна. Могуће је да премијер рачуна на сигурно. Сумњу у то ми подгријава и изјава предсједника Скупштине Ранка Кривокапића да је готово сигуран да ће амандмани бити усвојени – оцијенио је Лабудовић.
Ако нема резервну варијанту и обезбијеђену двотрећинску подршку, истиче функционер Нове, онда то значи да је премијер дигао руке.
– Рачунајући да уставне промјене тренутно нијесу услов за почетак преговора са Европском унијом Лукшић је, могуће, процијенио да ће, ако га неко натјера, пошто је очигледно да на разговоре пристају само кад немају другог излаза, са опозицијом почети да преговара у неком наредном периоду – напомиње Лабудовић.
Нагласио је да Нова српска демократија неће одустати од принципа да не прихвата разговоре о уставним промјенама у области правосуђа све док власт не прихвати рјешавање захтјева опозиције од којих се неки односе и на идентитетска, односно питања заштите елементарних људских права. Опозиција, да подсјетимо, осим рјешења која се тичу реформе правосуђа, тражи да српски језик добије статус службеног, тробојка да буде проглашена народном заставом, као и да се химна скрати на начин да се из ње избаце стихови ратног злочинца Секуле Дрљевића.
– Наш став је познат. Имамо одређене услове које не сматрамо уцјеном већ нормалном позицијом за разговоре и преговоре. До двотрећинске већине се ни у развијенијим демократијама него што је Црна Гора не долази без преговора и уступака једне и друге стране – поручује Лабудовић.
Како наглашава, власт је једина одговорна да обезбиједи двотрећинску подршку неопходну за изгласавање уставних промјена. Истиче да власт зна који су услови и ставови Нове.
– Власт зна да наши ставови и захтјеви не ремете ниједно од стечених права Црногораца. Знају и то да ниједан од тих услова не иде на уштрб самосталности и државности Црне Горе. Само тражимо она рјешења која и нама стварају „мјесто под сунцем” у Црној Гори, која је једнако наша колико и њихова. Све то добро знају, и могу да закуцају на врата Нове кад год им је воља, свјесни да без испуњења ових захтјева наше руке неће учествовати у изгласавању предложених уставних амандмана у области правосуђа – закључио је Лабудовић.
 
В.РАДЕНОВИЋ
 
 
Европа мјери учинак
 
 
По оцјени Емила Лабудовића, више је него сигурно да ће власт, у случају недобијања датума преговора покушати да сву одговорност свали на опозицију и оптужи је да је искључиви кривац зато што је условљавала уставне промјене идентитетским питањима.
– Рачунам да је овом народу све јасно и да више нема наивних. Убијеђен сам да је свима јасно да, уколико не добијемо датум преговора, то неће бити због неусвајања уставних амандмана. Много озбиљнијих проблема имају овај режим и држава Црна Гора. Они у Европи који нас оцјењују и који знају шта смо направили а шта нијесмо, те проблеме веома добро знају. И они су и те како свјесни да овом пуком козметиком, која се покушава протурити кроз предложене уставне амандмане, ти проблеми не могу да се ријеше – рекао је он.
Убијеђен је да покушаји власти да за све оптужи опозицију више „не пију воду” ни код најнеобавјештенијих.
 
 
(ДАН, 16. 06. 2012.)Датум: 17.06.2012
Close
Close