Радуновић: Преговори су уобичајена демократска пракса

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић, правећи паралелу између понашања њемачке и црногорске власти када су у питању уставне промјене и дијалог са опозицијом, казао је да су из те партије од предаје опозиционог предлога уставних промјена указивали да преговарање око крајњег рјешења подразумијева уважавање ставова обје стране.
Радуновић је коментарисао чињеницу да њемачки канцелар Ангела Меркел преговара са опозиционим партијама о подршци европском фискалном пакту.
- То се у цивилизованом свијету не сматра никаквим уцјењивањем, већ уобичајеном демократском праксом. Најновија дешавања у Њемачкој само доказују да смо били у праву и да наш став, да без уважавања наших захтјева којим би се исправиле дискриминаторске норме нема измјена Устава Црне Горе, није ни антидемократски, ни антиевропски. Чак, рекао бих, наш захтјев има много дубље цивилизацијско утемељење него такође потпуно легитимни захтјев опозиције у Њемачкој, истакао је Радуновић.
У црногорском театру апсурда, како је додао, за недемократско понашање се оптужује онај ко жели да укине дискриминаторске норме, а не онај ко их је увео. Подсјећа да је поред исправке тих норми, опозиција предложила и читав сет уставних промјена у области правосуђа. Како је казао, „та рјешења никако не одговарају владајућој коалицији, која је научила да и ту грану власти користи за изборни притисак на грађане и заштиту миљеника из свијета организованог криминала и корупције".
- Због свега наведеног, опозиционе странке нипошто не смију одустати од демократског инструмента за условљавање режима, који имају у рукама, а који се, као што видимо, користи и у најразвијенијим земљама Европе и свијета -закључио је Радуновић.

 

(ДАН, 13. 06. 2012.)
Датум: 13.06.2012
Close
Close