Радуновић: Битно је да је закон добар

 Славен Радуновић, посланик Нове српске демократије, доставио је Скупштини Предлог закона о иновационој дјелатности, који би послужио као подстрек бизнису и побољшао пуњење буџета. Предлог закона наишао је на негативне коментаре због идентичне основе са законом који је у Србији усвојен 2005., и измјенама тога закона из 2009. године.

"Основа закона је идентична закону који је прије пар година усвојен у Србији. То није никаква тајна. Посао министарства је да пише законе, а они за све ове године нису написали или предложили нешто слично. Ја сам само прегледао и видио да постоји такав закон и прилагодио га нашим условима. Већина закона је веома слична са онима из региона. Битно је да постоји добро законско рјешење и да се примјењује, а не да се бавимо тиме да ли је закон из Србије или не",нагласио је Радуновић.
Министарство надлежно за научноистраживачку дјелатност и технолошки развој, према овом закону, одговорно је за утврђивање и реализацију иновационе политике, подстицање технопредузетништва, трансфера знања и технологија у привреду, развој и унапређење иновационог система и прописе у области заштите и промета права интелектуалне својине.
Радуновић је предвидио оснивање Фонда иновативне дјелатности, из кога би се финансирали најбољи одабрани пројекти, као и постојање Центра успјешности, док су рокови за иновационе и развојне пројекте, са једне и двије, продужени на двије и четири године. Значајна разлика, у односу на закон у Србији, је у томе што у Радуновићевој верзији нису фаворизоване само новонастале већ и компаније до двије године старости, а отворена је и могућност расподјеле добити од патената и проналазака за више учесника у пројекту претходно дефинисаним уговором.
 
 
(ИН4С, 04. 06. 2012.)Датум: 05.06.2012
Close
Close