Друга сједница првог редовног засиједања-09. 06. 2009.

СТРАХИЊА БУЛАЈИЋ:
 Господине предсједавајући, уважени посланици, Желим одмах да поставим дилему, односно питање: Да ли ће се изабрати предсједник Владе и Влада који ће радити искључиво у оквиру својих јасно дефинисаних надлежности, односно да ли ћемо изабрати предсједника и Владу који ће радити на добро свих грађана Црне Горе? У којој мјери ће нови - стари предсједник Владе утицати, а посебно је важно на који начин, на процесе у Црној Гори? Да ли постоји било каква сумња да ће будући предсједник Владе и Влада схватити и да ли ће он персонално поставити било какву сумњу да ова, актуелна Влада, оставља у наслеђе сљедећој, практично себи самој, огромне проблеме у домену оштрих социјалних напетости, презадужене грађане и земљу, привредне ресурсе у власништву страних компанија са огромним дубиозама, инфраструктурне објекте у жалосном стању, огроман спољнотрговински дефицит, дискутабилан избор могућег везивања за ММФ и много чега другог?
Можда ће за некога бити утјешно ако се каже да је слично стање ова Влада наслиједила од претходне . Дакле, опет од себе саме. Питање је да ли ће будућа Влада, опет иста, бити у стању - у том контексту покушавам да сагледам улогу и утицај будућег предсједника - да и поред евентуално најбоље намјере, значајније поправи или макар у оквиру својих могућности утиче на поправљање тренутне ситуације. Лично, не вјерујем у такву могућност јер је правни поредак руиниран, док су на другој страни полуге партијске државе неслућено ојачане. По мом мишљењу, а не само по мом, до те мјере да у Црној Гори практично и не постоји скоро никаква нада да слободна иницијатива инвеститора и предузетника покрене привредни развој. Истини за вољу, надам се да ће у будућој констелацији власти персонално постојати и одређени изузеци који ће, ипак, схватити своју историјску одговорност, који желе да размишљају о општем добру и који наслућују како би требало даље. Али, прескочена је црта, беспоговорна послушност према евроатлантским пријатељима се подразумијева и са њихове стране се, наравно, очекује. Са њихове стране, мислим на те пријатеље, све је јасно, али ипак не вјерујем да је тако и на страни наших грађана, бар не већине. Прихватањем те пријатељске политике која се Црној Гори нуди, сугерише и представља на различите начине, Црна Гора је на путу да постане земља ниске запослености, незнатне индустријске производње, али са све већим криминалом и корупцијом. Уз даљи губитак радних мјеста и пораст незапослености, запослени ће бити изложени све већем притиску, јер ће, уколико желе да задрже радно мјесто, морати да раде за сразмјерно мању плату али и са несразмјерно мање права. Свједоци смо да у глобалној економској и финансијској кризи владе многих држава покушавају да спасу своје банке и предузећа од колапса на тај начин што им дају више новца и кредитних гаранција, што ће код појединих, а посебно када су у питању земље као што је Црна Гора, довести до дефицита средстава намијењених грађанству. То ће бити велики притисак, а таква ситуација, кажем посебно када се то све дешава у условима који су слични нашим, може постати неиздржива за јавне финансије и опет то може да доведе до жестоких резова, прије свега у социјалном систему. Не заборавимо, у Црној Гори на неком виду социјале је тренутно између 80.000 и 90.000 грађана. Према подацима са краја прошле године економски је угрожено око 30% популације, док 11% живи живот испод линије сиромаштва. Народ ће тек тада да схвати да плаћа грешке банака, лоших процјена власти, али и погрешно одабраног привредно-економског модела. Вјерујем да ће људи тек тада да схвате у пуном значењу суштину овог система.
Поштовани посланици, желио бих да кратко задржим вашу пажњу на страници 10 евог експозеа, а вјерујем да бих могао и на свакој страници тако. Дакле, то је подпоглавље Реструктурирање, приватизација, инфраструктура. "У дијелу реструктуирања Влада ће подржати оптимизацију великих система као што су КАП и Жељезара, како би се обезбиједила њихова краткорочна стабилност и дугорочна одрживост. " Морам да признам да ми је ово помало нелогично. Зашто не би била дугорочна стабилност, или средњорочна? Зашто краткорочна, поготово послије договора са већинским власником? Радници КАП-а су на улицама, не знају шта ће бити сјутра. Сљедеће: "Власничко реструктуирање Електропривреде Црне Горе, кроз процес докапитализације, има вишедимензионални значај". Које су то додатне димензије, осим оних које сви знамо?Је ли ово неко ново просветљење, неки нови допринос теорији? Ћитам редом: "Свјежи капитал из ове трансакције омогућава да се и у периоду кризе настави са развојним активностима. " Свјежи капитал и докапитализација Електропривреде? Да ли ви мислите на продају 11 милиона акција државног дијела Електропривреде, а тих 150 милиона који би се евентуално добили продајом тих 11 милиона акција је намијењено за буџет? То нема никакве везе са докапитализацијом. Докапитализација Електропривреде подразумијева само продају 11 милиона акција које буде Електропривреда емитовала, и то је докапитализација. "С друге стране, финансијско јачање Електропривреде уз имплементацију нових менаџмент техника и ослањање на стратешке потенцијале новог партнера". Да ли се то можда већ зна ко ће бити стратешки партнер и прије краја тендера.? Које су то нове технике менаџмента? Да ли мислите на цалл оптионс и све што уз то иде?
Сљедећи пасус: "Уз туризам, енергетски сектор представља стратешку грану црногорске економије". Тачно, али фали кључна карика без које нема опстанка ни једном народу у држави а камоли туризму - прехрана. У експозеу нема ријечи о пољопривреди. Прехрана и енергија, па тек онда туризам. То је основ опстанка сваке државе и сваког народа, а о томе нема ни помена, а да не причам о наредним правцима да треба туризам везати са пољопривредом и тако даље.
Поштовани градјани, резултат последњих избора је такав какав је. Знам да учинити нови корак, изговорити нову ријеч, промијенити прије свега себе, то је оно чега се наш човјек највише плаши. Дакле, у поднесеном експозеу нема ни визије ни стратегије. Како, кад, на који начин, опет нема одговора. Не осјећа се потребна посвећеност, а ово вријеме захтијева и жртвовање. Ето, у најкраћем, у таквом амбијенту, спољашњем и унутрашњем, нова Влада ће преузети одговорност од саме себе.
Хвала на пажњи.
 Датум: 26.05.2010
Close
Close