Радуновић: Неки посланици СНП-а спремни да помогну ДПС-у

Славен Радуновић, потпредсједник НОВЕ, рекао је да би СНП-а подршком владином предлогу уставних промјена престао да буде опозициона партија.

Александар Дамјановић, посланик СНП, у изјави за ИН4С, на питање да ли његова изјава у емисији Начисто, на телевизији Вијести, да СНП неће условљавати ДПС са индентитетским питањима значи да ће прихватити понуду премијера Лукшића, одговорио је да ће СНП прихватити и подржати оно што буде у складу са програмом СНП-а.
“Наравно да ћемо пристати на оно што СНП договори и што буде на фону СНП-ових идеолошких и програмских одредница”, био је кратак Дамјановић.
Славен Радуновић, потпредсједник НОВЕ, сматра да понуда Игора Лукшића опозицији у вези рјешавања индентитетских питања служи као алиби Дамјановићу и посланицима СНП да подрже ДПС-СДП коалицију, и обезбиједе им двотрећинску већину у парламенту за изгласавање уставних промјена.
“Последња изјава Александра Дамјановића, само је потврдила наше претпоставке, да је беспризорна понуда Игора Лукшића, којом се нуде козметички уступци опозицији, а ван устава оставља српски језик, уствари унапријед припремљен алиби за Дамјановића и друге посланике СНП, који су пристали да дају двотрећинску већину ДПС-СДП коалицији за усвајање уставних промјена. Уколико се Социјалистичка народна партија већ данас не огради од изјава шефа свог послачниког клуба, сматраћемо да је ово званичан став Социјалистичке народне партије, и да је она одустала од унапријед декларисаних заједничких принципа парламентарне опозиције за преговоре са премијером Лукшићем о усвајању уставних промјена”, нагласио је Радуновић.
Радуновић је истакао да ће у случају да СНП прихвати понуду Лукшића и да подршку ДПС-СДП коалицији за усвајање уставних промјена, позвати њихове бираче да размисле да ли желе да њихове гласови на следећим изборима буду подршка политици Мила Ђукановића.
“Мораћемо да позовемо у том случају све бираче СНП-а, који не желе да њихови гласови буду подршка политици Мила Ђукановића и владе ДПС-СДП, да добро размисле како ће на следећим изборима гласати и да ли су спремни да ризикују да њихов глас сутра буде глас за помоћ Милу Ђукановићу у спашавању своје политичке позиције”, нагласио је Радуновић.
Радуновић је рекао да данашња најава премијера Лукшића о прекиду консултација са опозицијом потврђује страховања НОВЕ да је премијер нашао људе који ће дати подршку усвајању уставних промјена и да синоћна изјава Дамјановића иде томе у прилог.
“Ако би СНП и званично у парламенту подржао предлог владе о уставним преговорима, тим чином би престао да буде опозициона партија”, закључио је Радуновић.
 
(ИН4С, 01. 06. 2012.)Датум: 01.06.2012
Close
Close