Лабудовић: Све или ништа

 Нова српска демократија не жели да учествује у процесу промјена Устава Црне Горе док не буде постигнут споразум да се у пакету са предлогом Владе разматрају и захтјеви опозиције. То је уочи данашње сједнице Одбора за уставна питања и законодавство, на којој би требало да буде утврђен предлог амандмана на устав, поручио члан тог тијела из Нове Емило Лабудовић. Он је за „Дан” саопштио да је неизвјесно да ли ће уопште присуствовати сједници одбора.

– Ми ћемо се држати свог изворног, опозиционог става да нема расправе о нацрту амандмана који је понудила власт док се у исти пакет не ставе и захтјеви опозиције. Тек и само онда када се постигне споразум о заједничком третману и разматрању тих амандмана онда ћемо узети учешће у раду на промјенама Устава. Ово што је сада у току од почетка до краја прошло је без нас. Не видим ниједан разлог због којег бисмо се сада, у овој фази, прикључили. Размислићу да ли ћу уопште ићи на сједницу одбора. Ако и пођем, то ће бити само да бих саопштио овај став и ништа друго – нагласио је Лабудовић.
Нова, по његовим ријечима, „не жели да учествује у промјенама Устава уколико тај процес није комплексан и ако не подразумијева рјешавање свих питања која дијеле Црну Гору и вуку је уназад умјесто напријед у европске интеграције”. Упитан да прокументарише предлоге амандмана које су на радној групи изгласали представници владајуће коалиције, рекао је да Нова све док се не отвори читав пакет питања, не жели да улази у расправу о конкретним рјешењима.
– Имао сам увид у понуђена рјешења и сигуран сам да ни изблиза не одговарају ономе што Европа тражи од нас – да се судство и тужилаштво ослободе сваког политичког утицаја и притиска. Уз то, неопходно је и да се изврши одређено прочишћавање постојећег кадра у судству и тужилаштву. Амнестирање оних који су довели до оваквог стања и давање им нове шансе, а да при том не сносе ни најмању одговорност, почев од предсједнице Врховног суда Весне Меденице па до врховног државног тужиоца Ранке Чарапић, било би бесмислено. У томе не желимо да учествујемо – закључио је Лабудовић.
Скупштинска радна група упутила је одбору на разматрање предлог амандмана на устав у области правосуђа. Вољом владајуће већине у предлозима је остало рјешење по којем предсједника Врховног суда и врховног државног тужиоца не бира парламент већ Судски односно Тужилачки савјет. Уз такве амандмане одбор ће расправљати и о предлозима СНП-а, којима се, између осталог, тражи да о избору челника правосуђа и тужилаштва одлучује парламент двотрећинском већином.
 
 
(ДАН, 28. 05. 2012.)Датум: 29.05.2012
Close
Close