Алексић: Све празнике нека славе у мају

 Према Закону о државним и другим празницима, државни празници су 21. мај, Дан независности и 13. јул, Дан државности. Други празници су 1. јануар, када се обиљежава Нова година, и 1.мај, Међународни празник рада.

Док су нам у ДПС-у кратко саопштили да немају шта да додају тексту закона, нити мисле да треба додавати нове празнике, посланик Нове српске демократије Будимир Алексић оцјењује да је избор празника направљен на начин да не осликава историјско биће и не доприноси демократском развоју у Црној Гори. 
– Све празнике су могли да славе у мају. Ту је Дан независности, ту је мај из Секулиних стихова, ту је и Титов рођендан. Није требало да се муче па да државне празнике славимо у неком другом дијелу године, све је могло у мају. Уосталом, наша моћна привреда не може да трпи ако се дуго не ради, а наша државна администрација тешко рјешава захтјеве грађана ако запослени не раде један или два дана – примијетио је Алексић у изјави за „Дан”. 
Осим што опозиционари оцјењују да је избор државних празника неприкладан, постоји и проблем поштовања овог закона, јер иако би требало да се празнује, многи раде као да нема никаквог празника. Стога је недавно Унија слободних синдиката Црне Горе признала да је након три године кампање за поштовање права запослених на слободне празничне дане, сазнала да у ствари нико није надлежан за праћење поштовања примјене овог закона. 
Према оцјени Алексића, Закон о државним и другим празницима треба допунити, али с обзиром на политичке околности, како је процијенио, то је сада скоро немогуће. 
– Осиона, бахата власт, која не жели да чује мишљење других, неће пристати да се измијени овај закон. Зато је Црна Гора неслободно друштво, у коме је моћ приграбила мања група људи окупљена око шефа ДПС-а – рекао је Алексић.
 
 
(ДАН, 28. 05. 2012.)
 Датум: 29.05.2012
Close
Close