Алексић: Универзитет је идеолошки полигон

 Министарски или посао посланика у Црној Гори, на основу праксе представника парламентарне већине, могао би се схватити као лагано занимање. Бројни чланови владајуће коалиције ангажовани су и као предавачи на факултетима у Црној Гори, неки предају чак на два факултета, у два града, али и двије државе. Уз то су и чланови бројних скупштинских одбора и савјетодавних владиних органа. За разлику од представника власти који се простиру на више поља и зарађују по неколико надокнада по разним основама, кадровима опозиционих партија ни стручне референце не помажу да добију радни ангажман на неком од универзитета.

 Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић је доктор књижевних наука, а докторирао је на Филолошком факултету у Београду. Објавио је око стотину стручних и научних радова и учествовао на више међународних и домаћих научних скупова. По свему судећи, ове референце нијесу довољне за рад на црногорским универзитетима.
– Држава не третира универзитет као елитну високошколску установу, већ као идеолошки полигон на којем се остварују лични и политички интереси власти. На тим факултетима се не афирмише квалитет него идеолошка, политичка и национална подобност, а стручњаци им кваре просјек. Држави нијесу циљ стручњаци, већ идеолошки подобни људи који могу да ништа не раде, а да се унапређују у научна звања - наглашава Алексић.
Поучен искуством српских научника и доктора наука, Алексић никада није конкурисао за посао на неком од универзитета у Црној Гори.
- Критеријуми на црногорским универзитетима су најнижи и када се појави стручњак који не припада њиховој идеологији онда им он смета – нагласио је Алексић.
 
 
(ДАН, 06. 05. 2012.)Датум: 06.05.2012
Close
Close