Алексић: Непотизам је заштитни знак власти

 Имати на важној функцији у Црној Гори мајку или оца, брата или сестру, супружника, истовремено значи не бринути за добро радно мјесто у државној управи. Већини не помажу ни школа, ни знање, јер се све завршава преко везе, мимо закона, на штету државе и грађана, а у корист рођака, кумова и пријатеља или партијске књижице. То не значи да су особе блиске некоме ко је на функцији мање компетентне у односу на друге, али у сваком случају лакше и брже долазе до радног мјеста за које већина нема шансу. У модерном добу та појава се дефинише као непотизам који означава понашање појединаца који због свог повлашћеног положаја обезбјеђују бенефиције члановима породице, рођацима или њима блиским људима у односу на друге особе.

Запослити се по партијској линији, али и по фамилијарно-рођачко-кумовским везама у Црној Гори одавно је препознато као правило, а не као изузетак.
Представници црногорске опозиције сматрају да је непотизам, уз партијску и националну припадност, кључни критеријум при избору појединаца на важне функције.
Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић истиче да је непотизам један од кључних критеријума при избору појединаца на јавне функције. 
– Поред непотизма, важне су национална и партијска припадност. Србин не може бити на позицијама у државној управи, јер власт Србе доживљава као рушилачку снагу. Јако је битна и партијска оријентација, приврженост странкама које су у владајућој коалицији – казао је Алексић. 
Он наглашава да је запошљавање по родбинској и кумовској линији постало стил владања актуелне власти и њен заштитни знак. 
– То се једино може искоријенити смјеном власти. Уколико стручни људи не раде на одговорним мјестима то може да изазове озбиљне поремећаје у друштву. Непотизам је погубан за сваку заједницу и има дугорочне последице – навео је Алексић, додајући да је по звању доктор наука, као и да га народ није изабрао за посланика, не би имао прилику да ради ни као стражар у некој од јавних установа.
У једном од извјештаја Европске комисије о напретку Црне Горе непотизам је представљен као један од главних проблема, док је реформисање државне администрације постављено као један од задатака.
 
 
(ДАН, 1. и 2. мај 2012.)Датум: 03.05.2012
Close
Close