Радуновић: Власт тражи најслабију карику у опозицији

Најава спремности Владе на „уступке” везане за скраћење химне и увођење тробојке као народне заставе личи на покушај разбијања јединства међу креаторима опозиционог предлога промјене Устава, оцијенио је у разговору за „Дан” потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић коментаришући поруке Владе да су са опозицијом спремни да разговарају о увођењу народне заставе и скраћењу химне, али не и о захтјеву да српски језик добије статус службеног.
– Тражи се најслабија карика, која би могла да попусти под теретом притиска који долази из Европске уније и евентуалним ризиком да буде проглашена кочничарем европских интеграција. Надам се да нико од колега из парламентарне опозиције неће подлећи овом притиску. Треба само да се водимо логиком – ако не желе да исправе ове дискриминаторске норме, њима није ни стало до европских стандарда, што значи ни до евроинтеграција – поручује Радуновић.
Наводна одбрана концепта грађанске државе кршењем права највећег броја њених грађана је, по његовој оцјени, бесмислица. Наглашава да не постоји ниједна земља у Европи у којој језик којим говори највише људи није службени. То је, како је рекао, ствар елементарног поштовања људских права и о томе се не расправља.
– Зна то и сваки функционер ДПС-а и СДП-а, наравно. Демонстрација дрскости којом поједини црногорски политичари образлажу разлоге због којих српски језик не треба да буде службени, равна је убјеђивањима како су дувански мафијаши из Пуље и са Сицилије, у ствари, италијански туристи или како НАТО није 1999. године бомбардовао Црну Гору –сматра Радуновић.
Позадина оваквог дискриминаторског понашања није, како је додао, само примитивно-националистичка, како се то чини на први поглед. Функционер Нове тврди да се ради о софистификованом покушају сламања отпора код дијела популације који се показао као најотпорнији на промјену укупног система вриједности коју намеће владајућа коалиција.
– Та популација у највећем проценту гласа опозиционе странке. Та популација је носилац грађанских протеста под паролом „Вријеме је”. Та популација штрајкује по Црној Гори јер је опљачкана. Управо та популација ће, на крају баладе, срушити режим Мила Ђукановића. Због тога њима не желе да признају ово основно људско право. Нема „награде” за оне који нијесу спремни да испрате сваки преокрет у политици Вође, па то макар подразумијевало и промјену матерњег језика – истакао је Радуновић.
Ништа мање, подвлачи функционер Нове српске демократије, није важан захтјев да се кривична дјела у области организованог криминала и корупције дефинишу тако да не застаријевају. То је, каже Радуновић, важна уставна новина, специфична за земље које су дуго под диктаторским и корумпираним режимима.
– Та новина би омогућила новој власти да испита шта је радила претходна у протеклих двадесет година – закључио је Радуновић.
Преговори премијера Игора Лукшића са лидерима опозиције о промјенама Устава у области правосуђа биће настављени 3. маја.
 Правосуђе под контролом криминала и политике
 


Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић подсјећа да опозиција у свом предлогу за промјену Устава у области правосуђа тражи да се врховни државни тужилац и предсједник Судског савјета бирају двотрећинском већином у парламенту.
– То би значило да носиоци тих функција не би могли бити политички подобни кадрови, који би били изабрани (само)вољом владајуће коалиције. То је један од предуслова, како бисмо почели да рјешавамо нагомилане проблеме у правосуђу. И на њега, нажалост, као и на друге сфере власти у Црној Гори, организовани криминал има велики утицај, а коруптивне радње се препознају у многим случајевима – истакао је он.
 


(ДАН, 29. 04. 2012.)
Датум: 30.04.2012
Close
Close